Rondó: Ukrán karácsonyi mese

A december 19-i adás tartalmából.
 

Idei utolsó adásunkban zenével, versekkel és egy karácsonyi mesével hangolódunk az ünnepekre.

NEMZETI BANDURA EGYÜTTES KONCERTJE
A bandura az ukránok számára nemcsak hangszer, hanem szimbólum, az ukrán ember lelkének és gondolatainak megtestesítője, bárhol éljen is a világon.
November végén Budapesten adott koncertet a Hrihorij Majboroda Ukrán Nemzeti Bandura Együttes, amely Ukrajna egyik legtekintélyesebb zenei együttese nemcsak érdemei, hanem a kora miatt is, hiszen 100 éve alapították.

DIRAMERJÁN ARTIN KÖLTŐI ESTJE
Diramerján Artin örmény származású költő, író, rapper, az Urartu színház igazgatója egy-beí-rva című verseskötetét december elején mutatták be az Örmény Kulturális Központban.

KULTURÁLIS AJÁNLÓ
– A Katowicei Sziléziai Múzeum Néprajzi Gyűjteményéből származó betlehemi jászlakat, valamint a Naiv Művészeti Gyűjteményből származó festményeket bemutató kiállítás látható a Lengyel Intézet Platán Galériájában.

– A megszokott karácsonyi dallamoktól eltérő hangzás világot hoz az ünnepek előtt a fővárosba két ukrán zenekar is. December 22-én este ugyanis újra Budapesten játszik a Jinjer. A különleges hangú énekesnő, Tatiana Shmaylyuk vezette ukrán progresszív metál zenekar ezúttal is a Barba Negra klubban ad koncertet. Az esten fellép még Space of Variations nevet viselő formáció is, akiket 2015-ben és 2017-ben is legjobb ukrán metál zenekarnak választottak.

SEBESTYÉN MÁRTA ÉS SOFIA LABROPOULOU
Szalon egy pincelakásban – ez jellemzi leginkább a Déli pályaudvar szomszédságában található Nyitott Műhelyt, amelynek szellemét idestova két évtizede sokan alakították: képzőművészek, zenészek, irodalmárok, filmesek, színészek…
December elején a közelgő ünnepek jegyében a görög és balkán népzenei hagyományokból adott ízelítőt Sebestyén Márta és Sofia Labropoulou. A két művésznő az esttel egyúttal 10 éve tartó zenei együttműködésüket is ünnepelték.

UKRÁN KARÁCSONYI MESE
Csukás István író szerint a mese örök. A mese pedig azért örök, mert a közönsége is örök. Amíg gyerekek vannak, addig mese is lesz. Ezért is írt ki meseíró pályázatot az Újbudai Ukrán Önkormányzat, a legjobb alkotásokat pedig egy most megjelent kötetbe rendezték. Advent utolsó hetében és a csodás várás jegyében adásunk végén ebből a kötetből következzen egy karácsonyi történet.

Rondó nemzetiségi magazin – Duna – december 19., csütörtök, 6:45

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább