Alpok-Duna-Adria: Téli halászat

A december 26-i adás tartalmából.
 

A karácsonyi ünnepek idején különösen népszerű a zágrábi székesegyház előtti élő betlehem. Az odalátogatók többsége nem tudja, hogy a szereplők a drogfüggők és szenvedélybetegek horvát Cenacolo közösségének tagjai. Munkaterápia és ima segítségével gyógyulni vágyó betegek szabad közösségéről van szó, akik szoros baráti kapcsolatokat építenek ki, amelyek a külvilágba való visszatérés után is megmaradnak.

A Chiemsee tó partján egy fiatal halász nyomába szegődünk, akinek most, hóban-fagyban is ki kell mennie a tóra. Ugyanis megint itt a marénaszezon és ilyenkor mindegy, hogy plusz vagy mínusz három fok van, hogy nyugat vagy kelet felől fúj-e a szél. A halászokat várja a tó, mégpedig kora hajnalban.

A régi magyar kultúrában sajátos szereppel bírt a vásárok elengedhetetlen terméke, a mézeskalács. Karácsonyi finomságként persze világszerte ismerik. Van azonban egy kis manufaktúra Szegedtől nem messze, Öttömösön, ahol egész évben készülnek a díszes édességek. Egy helybéli tanítónő irányításával kilenc falubeli asszony fogott össze, hogy modern szín- és formavilágú mézeskalácsokkal kápráztassák el megrendelőiket.

Veronika Macarol profi vitorlázó, aki a 2016-os Rio de Janeiro-i olimpiai játékokon épphogy lecsúszott az éremről, s végül hatodikként futott be. A Szlovén TV stábja a 2020-as tokiói olimpiára való felkészülés közben találta meg a sportolót, akit a tenger energiája művészeti alkotások létrehozására sarkall.

Az elsősorban Dél-Tirolban alkotó Hans Klocker a későgótika egyik legjelentősebb faszobrásza volt a 15. század utolsó harmadában. Alkotásai remek példái annak, hogy a művészet hogyan szolgálhatta a nem ritkán írástudatlan tömegek lelki épülését, a vallásos üzenet átélhető közvetítésével.

Adás: Duna TV – december 26. csütörtök 7:20
Ismétlés: Duna World – december 26. csütörtök 13:50

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább