Alpok-Duna-Adria: Naiv festő Šolta – szigetén

A december 12-i adás tartalmából.
 

Szlovénia az erdők országa, hiszen területének közel 60 százalékát erdők borítják. A faanyag tehát nemzeti természeti kincs, s ezért nem meglepő, hogy az országban, a faanyag és az erdők kutatására igen sok energiát fordítanak. A Ljubljanai Biotechnikai Karon hazai fafajtákat tesztelnek és a faanyagok élettartamának meghosszabbításával kísérleteznek.

Az olaszországi Pordenonéban a jövő év februárjáig látható a tartomány egyik leghíresebb reneszánsz festőművészének, Giovanni Antonio de’ Sacchisnak, vagy ismertebb nevén Pordenonénak a műveiből rendezett kiállítás. A tárlatnak a Modern Művészetek Palotája ad otthont, ahol több kortársának, például Tizianónak vagy Tintorettónak a legismertebb európai múzeumokból kölcsönzött képei is megcsodálhatók.

Vicko Buktenica egy naiv festő a horvátországi Šolta – szigetén. A színek és az ecset iránti szeretetét igen későn, harmincöt éves korában fedezte fel. Húszéves pályafutása alatt viszont több ezer alkotása született. A kritikusok ma a naiv festészet új irányzatának megteremtőjeként tartják számon.

Manapság, a tömegárucikkek korában különlegességet jelentenek az egyedi darabok. Nagy a kereslet a nem sorozatgyártott sportszerekre is. A síelőknek és snowboardosoknak külön versenye is van, a „Build 2 Ride“, amelyen két nap leforgása alatt a résztvevők maguk készítik el sílécüket vagy snowboardjukat. A költsége körülbelül annyi, mintha sportszerboltban vásárolnának hasonló modellt.

A ’papucs’ török eredetű szó és lábbeli, a 16. század végén jelent meg Magyarországon. Kézzel varrott, hímzett, díszes változata a szegedi papucs, aminek nincsen párja! Ez az egyediségen kívül azt is jelenti, hogy az eredeti lábbeli jobb- és ballábra készült darabja megegyezett és csak a viselés után dőlt el, melyik lábon hordják majd. Az önálló papucsos mesterség még a 20. század elején is virágzott a dél-alföldi városban, viszont néhány éve az utolsó szegedi papucsos mester is elhunyt.

Duna TV – december 12. csütörtök 7:17
Ismétlés: Duna World – december 12. csütörtök 13:50

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább