Alpok-Duna-Adria: Malmok a Mura mentén

A november 28-i adás tartalmából.
 

A trieszti szabadkikötő idén ünnepelte alapításának 300. évfordulóját. A fejlesztés jegyében egy új logisztikai központ készül, amely összeköti a tengeri, vas- és közúti közlekedési és kereskedelmi útvonalakat, ugyanakkor nyitási lehetőséget is kínál Észak- és Kelet-Európa, például Luxemburg, Bajorország vagy éppen Magyarország felé.

A Vis – szigeti Komiža a szeszélyes Adriai-tengerből él. A szigetlakók emberemlékezet óta Szent Miklóshoz fohászkodnak segítségért, mert a halászok, tengerészek és utazók védőszentjének tartják. December 6-át mindig különleges módon ünneplik meg: a számukra legfontosabb dolgot, egy hajót áldoznak fel tiszteletére.

Napjainkban az európai nagyvárosok számos felújított épülettel, csodás palotákkal várják a turistákat. De a több mint 100 éves házak gyakori velejárója a lepusztult, hatalmas tűzfal. Felújításuk nehéz és költséges. Egy budapesti művészeti-grafikus csoport néhány éve elhatározta, színt, formát és hangulatot teremt a régi tűzfalakon. És ezáltal nemcsak felújítja, hanem érdekesebbé is teszi a kopár falakat. Legismertebb festmény témájuk a világhírű Rubik-kocka, szinte minden turistát fotózásra késztet.

Christian Döß zenész Augsburgban, szaxofonon játszik. Ugyanakkor a hobbija is a munkájához, a szaxofonhoz kapcsolódik, azok közül is a régi darabokhoz.

A Mura, három ország folyója. Ausztriai forrásától a Drávával való egyesülésig tartó 438 kilométeres útja során, folyamatosan változtatja jellegét. Magashegyi sebes vízfolyamból alföldi folyóvá változik, mellékágakkal, kanyarokkal és holtágakkal. Mint minden folyó, a Mura is nagy hatást gyakorol a partja mentén élőkre, akik egyszerre szeretik, kihasználják és félnek is tőle, elsősorban azonban tisztelik.

Adás: Duna TV – november 28., csütörtök, 7:14

Ismétlés: Duna World – november 28., csütörtök, 13:50

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább