Alpok-Duna-Adria: Kastély régi fényében

A november 14-i adás tartalmából.
 

A horvát kulturális évad eseményei közül kiemelkedik a felújított Hvari színház átadása. Európa első nyilvános színházát 1612-ben a nemesség és a polgárság közötti állandó viszály megszüntetésének érdekében nyitották meg. A mediterrán színházművészet történetében betöltött szerepe mellett társadalomtörténeti jelentősége is egyedülálló.

Két házaspár mondhatja el magáról a világon, hogy a férj és a feleség egyaránt világbajnok horgász. Az egyik Nagy-Britanniában él, a másik Magyarországon, Kecskeméten. Walter Tamás és Walter-Barna Diána egyéniben és csapatban is szerzett már aranyérmet. Itthon a hazájukban, körülbelül az egymilliós horgásztársadalomnak és családtagjaiknak jelent valamit ez az információ. A maradék 9 millió magyar nem is tud a létezésükről.

Olaszország Friuli-Venezia Giulia régiójában széles körben támogatják a defibrillátorok kihelyezését, hiszen ezeknek az eszközöknek a segítségével emberéleteket menthetnek meg. A helyi olasz közigazgatás elfogadott egy törvényjavaslatot, amely 300 ezer eurót áldoz defibrillátorok beszerzésére és használatuk megismertetésére. Céljuk, hogy a régió minden iskolájában saját életmentő készülék álljon rendelkezésre .

Eva Pavlič Seifert művészettörténész és párja, Aljaž Celarc földrajztudós. Művésztandemük projektjeikben szívesen ötvözik mindazt, ami a legnagyobb örömet okozza számukra: a földrajzot, a természetet, a klímaváltozás kutatását, és a művészeteket.

Neuschwanstein – álomszép környezetben fekvő, turisták tömegeit vonzó látványosság Füssen városka közelében. II. Lajos bajor király mesébe illő kastélyát napjainkban teljeskörűen felújítják. Az alapkőletétel után 150 évvel minden szobát restaurálni kell. Évente mintegy másfél millióan érkeznek ide a világ minden tájáról, hogy megtekintsék ezt az építészeti csodát.

Adás: Duna TV – november 14. csütörtök 7:13

Ismétlés: Duna World – november 14. csütörtök 13:50

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább