Alpok-Duna-Adria: Szlovén ökofarm

Az október 31-i adás tartalmából.
 

Antonio Fantin egy 18 éves olasz fiatalember, paraúszó, aki számos világbajnoki címmel büszkélkedhet. Az S5, azaz a súlyos mozgásszervi sérüléssel bíró versenyzők kategóriájában, az 50 és 100 méteres gyorsúszásban jelenleg a világcsúcsot is ő tartja. Antonio négyéves korában kezdett úszni, miután egy gerincvelőt is érintő súlyos sérülés érte, amelynek következtében az alsó végtagjai végleg mozgásképtelenné váltak.

A Fertő-tó szomszédságában, az osztrák határtól mintegy 10 kilométerre fekszik Fertőszéplak, az 1400 lelkes település. Lakóinak jelentős része a közeli városokba jár át dolgozni. A környék csendes, a levegője tiszta, a kiépített kerékpárút sok bel- és külföldi látogatót vonz. Ebben a faluban telepedett le néhány éve egy művészházaspár, hogy régóta dédelgetett álmaikat itt valóra válthassák.

Az adriai Nint leginkább arról ismerik, hogy a legrégebbi horvát királyi város. A középkorban elsősorban sókereskedéséről és tengerészetéről volt híres. A korszak legismertebb hajóját először egy 11. századi dokumentumban említik. „Condurának” hívják, és már 950 éve szabadon közlekedhetnek vele az adriai vizeken.

A Solčavska panorámaút egyik legszebb pontján, a Logarska-völgy felett, a szlovén-osztrák államhatár közvetlen közelében található a Ložekar gazdaság, ahol három generáció képviselői élnek fenntartható módon, sikeresen ötvözve a mezőgazdaságot, az erdészetet és az idegenforgalmi tevékenységet.

Bajorországban is sok különleges hobbinak hódoló, érdekes ember él. Egyikük Jürgen Ullrich, akinek szenvedélye az „Easy Rider”, magyarul Szelíd motorosok c. legendás filmből ismert Harley Davidson motorok gyűjtése. Nemcsak a legendás „66-os úton” volt élmény velük száguldani, hanem hazai pályán is.

Alpok-Duna-Adria Duna TV – október 31., csütörtök, 7:14

Ismétlés: Duna World – október 31. csütörtök 13.48

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább