Alpok-Duna-Adria: Polcenigo, a vizek földje

Az október 17-i adás tartalmából.
 

Szlovéniában négy méhész jut ezer lakosra, de a Szlovén Méhészeti Szövetség sikeres működése is kellett ahhoz, hogy az ENSZ május 20-át, a modern méhészet úttörőjének számító Anton Janša születésnapját nyilvánítsa a méhek világnapjává. A méhekről a természetre asszociálunk, miközben egyedeik szép számban élnek a városi környezetben is.

Jubileum Bolzanóban: ezekben a hetekben ünneplik a plébániatemplom tornyának 500 éves fennállását. A dél-tiroli tartományi főváros szimbólumaként is ismert építmény a késő gótikus építészet remekműve. A székesegyházi kincstárban olyan okleveleket őriznek, amelyek izgalmas bepillantást nyújtanak az 1500-as évekbe.

A Velencétől mintegy 90 km-re északra fekvő festői szépségű Polcenigo városkája a víz és a szárazföld, a természet és az épített környezet, a múlt és a jelen tökéletes harmóniáját kínálja a látogatóknak. Ez év májusától Polcenigo azonban egy újabb különlegességgel is büszkélkedhet: a közelben találtak ugyanis, egy minden bizonnyal a triászkorból származó megkövesedett dinoszaurusz-lábnyomot is.

Az ősi jakut sport, a bothúzás mára Mas-Wrestling néven igazi nemzetközi sporttá kezdi kinőni magát. A versenyen ketten ülnek le egymással szemben, a lábukat egy deszkához támasztják, majd megmarkolnak egy félméteres botot, és aki megszerzi, jellemzően az nyeri a párharcot. A nemzetközi Mas-Wrestling Szövetség törekvése, hogy a bothúzás bekerüljön az olimpiai programba, mert ez ma már nemcsak a szibériai népek versenye, hanem szerte a világon elterjedt sportág.

A kanál nem csak evésre való: zenélni is lehet vele. Hogy hogyan? Ezt elsajátíthatjuk a bajorországi Lenggries-ben! Egyrészt azt, miként készül a fakanál, hogy ne kelljen a konyhaiakból tönkretenni egyet sem. Másrészt, hogy hogyan lehet belőle használható hangokat előcsalogatni.

Alpok-Duna-Adria Duna TV – október 17., csütörtök, 7:14
Ismétlés: Duna World – október 17., csütörtök, 13:45

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább