Hrvatska Kronika: A kukoricaszedéshez és fosztáshoz kapcsolódó hagyományok

Az október 9-i adás tartalmából.
 

Magazinunk ezúttal a Dráva-mentére és Gradistyebe kalauzolja önöket:A lakócsai horvát közösség tagjai felelevenítették a kukorica szedésének és fosztásának régi hagyományait.

Sopronban „Gradistye (Várvidék) határok nélkül” címmel rendeztek találkozót. A multimédiás produkció keretében három ország nemzetiségi folklórcsoportjai, zenekarjai és énekesei mutatkoztak be.„Legyünk együtt!” jelmondat jegyében találkoztak a fellépők a közönséggel.

A nehéz mezei munkákat ma már gépek végzik. A kukoricaszedés és más szokások kisebb-nagyobb érdekességekké váltak. Ennek nyomán a Lakócsai Horvát Nemzetiségi Önkormányzat a kukoricaszedéshez és fosztáshoz kapcsolódó hagyományokat elevenített fel. Ebben Vizin Antus, Dervár Ferenc „Kume”, Végh Andor és Patkós Richárd voltak segítségükre, akik Dráva-menti horvát népdalokat adtak elő.

Annak ellenére, hogy nem telt meg teljesen a soproni sportcsarnok, a „Gradistye (Várvidék) határok nélkül” című produkció keretében fellépő folklór- és énekcsoportok, mindent megtettek a siker érdekében. A közel háromórás hovátnyelvű program énekek, táncok, szavalatok, Szent Quirinus életét idéző jelenetek jegyében zajlott. A fellépő nemzetiségi csoportok három országból, Magyarországról, Szlovákiából és Ausztriából.A fellépők között volt soproni német és magyar néptánc csoport is.

Hrvatska Kronika – Duna – október 9., szerda, 6:50

Szerkesztő: Pavlekovics András
Műsorvezető: Balatinácz Renáta

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább