Rondó: Zvanika gyermekkórus Budapesten

A szeptember 26-i adás tartalmából.
 

MAGYAROK A VARSÓI FELKELÉSBEN
Augusztus 10-én egy rövid időre a 40-es évek Varsója elevenedett meg az óbudai Fő téren. A bemutatott látványos csatarekonstrukció a magyar katonák felkelőknek nyújtott önzetlen segítségének állított emléket.

PANDZARISZ DINA
Pandzaris Dinát, mint görög származású énekesnőt ismertük meg. És azt is tudtuk róla, hogy a szefárd zene királynőjének nevezik. De az Ördögkatlan Fesztiválon, majd a Hegedűs Gyula utcai zsinagógában adott koncertjén meggyőződhettünk róla, hogy még több arca is van.

ZVANIKA GYERMEKKÓRUS BUDAPESTEN
Leven Észak-Bulgária harmadik legnagyobb városa. Itt alapították meg több mint 3 évtizeddel ezelőtt a Zvanika gyermekkórust, amely számos hazai és nemzetközi fesztiváldíjazottaként a város egyik legmeghatározóbb kulturális együttese.

EMLÉKTÁBLAAVATÁS TÓTKOMLÓSON
A görög polgárháború következtében 1948 és 1950 között mintegy 3500 gyermeket menekítettek Magyarországra. Az 1949-ben, röviddel a település életét alapvetően megváltoztató csehszlovák-magyar lakosságcsere után, a nyári hónapokat 155 gyerek a dél-magyarországi Tótkomlóson tölthette a nyarat befogadó családoknál, aki meleg szeretettel, gondoskodással fogadták őket.
Három hónap szeretet –egy 70 évvel ezelőtti példaértékű emberi és megható történet, amelyet az elmúlt években fotókiállítás, augusztus 20-tól pedig emléktábla örökít meg a jövő nemzedékei számára.

PANIJIRI BELOIANNISZBAN
Adásunk végén a Fejér megyei Beloianniszra látogatunk el, amelyet 1950-ben a görög polgárháború elől hazánkba érkező menekültek építettek fel. Ezúttal az augusztusi hagyományos falunap eseményeit elevenítjük fel.

NEMZTISÉGI HÍREK
Avanesian Alex, az Örmény Kulturális Központ vezetője nemrég örmény állami kitüntetést vehetett át, ez alkalomból kérdeztük a díjról.
Országos ruszin búcsút tartottak a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sajópálfalán. A szent liturgiát Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitája celebrálta. Homíliájában arról beszélt, mennyire fontos a hit megtartása.
Both Miklós ukrán udvara idén is várta az Ördögkatlan fesztiválra ellátogatókat.
Magyarörmény helytörténeti kiállítást rendeztek Budapesten.

KULTURÁLIS AJÁNLÓ
Pillanat művésze
Madarak bazilikája kiállítás
Új Kolodko Szobrok
Budapest Ritmo

Rondó nemzetiségi magazin – Duna – szeptember 26., csütörtök, 6:45

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább