Roma magazin: Detken már javában szüretelik a szőlőt

A szeptember 30-i adás tartalmából.
 

A Mátraalján, Detken már javában szüretelik a szőlőt, amihez elengedhetetlen a kétkezi munkaerő. A leginkább fehér borokról híres területeken szinte egész évben dolgoznak a roma szőlőmunkások, a helyiek mellett még Salgótarján környékéről is járnak ide összeszokott csapatok. A borászok és a szüretelők szerint kevesen tudják, hogy mire egy minőségi bor az üzletek polcaira kerül, mennyi gondoskodás és fáradságos munka van mögötte.

Nyugodt, kiegyensúlyozott, emberszerető közösség volt – így emlékszik vissza gyermekkora beás cigány környezetére a Nagykanizsán élő Kopár Antal. A szüleitől, nagyszüleitől tanult kulturális és emberi értékeket ma is szeretné megőrizni, zenészként pedig életben tartani a régi, hagyományos beás dalokat. Ebben ma már a fia is segíti, aki édesapja hatására lett táncos és zenész.

Műsorunk végén Sára Sándorra emlékezünk. A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas operatőr és filmrendező szeptember 22-én, 86 éves korában hunyt el. Ő volt az első magyar filmes, akit megérintett a cigány közösségek méltatlan kirekesztettsége. 1962-ben készítette el Cigányok című rövidfilmjét, amely szociológiai és néprajzi hitelessége mellett a filmművészet eszközeivel közvetít ma is érvényes gondolatokat. Ebből láthatnak most egy rövid részletet.

Roma magazin – Duna – szeptember 30., hétfő, 6:45

Tovább a műsoroldalra>>>

Olvasson tovább