Ecranul nostru: Meghatározó tanítók

A szeptember 18-i adás tartalmából.
 

Amikor nosztalgikus pillanatainkban felidézzük gyermekéveinket, valószínű, hogy mindannyiunknak eszébe jut egy meghatározó tanító, akinek egész életünkben hálásak leszünk. Az archívumunkból kiválasztott pedagógusok nagy hatással voltak az általuk nevelt generációkra.
Mágori Kornélia segítő odafigyelésével több generációnyi gyermek tette meg
az első lépéséket a számára akkor még oly ismeretlen világban, csaknem fél évszázadon keresztül. A számtalan hasznos ismeret mellett Kornélia tanító nénitől azt is megtanulták, hogy csak munkával és becsülettel érhetünk el bármit is, és hogy az őszinteség az egyetlen helyes út, még akkor is, ha néha kellemetlen.
Martyin György szülőfalujának népszerű tanára volt, Méhkeréken tanított a legtöbbet. Munkájának köszönhetően több magyarországi román településen is ismerték és kedvelték, kollégák és gyerekek egyaránt.
Szerette az utolsó magyarországi román ortodox tanítónak nevezni magát.
Oltean Tódor egy, azóta már nem létező gyulai román világból származott, amelyben a románság egy mindenáron megőrizendő kincs volt.
Magdu Délia a battonyai lelkész, Magdu János leánya és a tragikus sorsú költő, Magdu Lucián húga volt. Örömmel közelített vidéki, zenepedagógusi munkájához, annak ellenére is, hogy mindig is többre vágyott. Déliától fennmaradt egy felvétel, amelyen zongorán játssza el testvére filmjének egyik dallamát.

Megszólalók:
– Cornelia Magori
– Gheorghe Martin
– Teodor Oltean
– Delia Magdu – zongorán játszik

Ecranul nostru – Duna Televízió – szeptember 18., szerda – 7:15
Ismétlés aznap, 15:45-től a Duna World-ön!

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább