×

Domovina: „Hazából hazába”

A szeptember 16-i adás tartalmából.

„Hazából hazába” – dokumentumfilm
A Magyarországi Szlovákok Szövetsége rendezte meg az idén is a Magyarországi Szlovákok Országos Folklór Fesztiválját mégpedig a Nógrád Megyei Nemzetiségi Találkozó egyik programjaként. Ez utóbbi már 53. évfolyamát ünnepelte az idén, míg a szlovákok országos fesztiválját 23. alkalommal rendezték meg. Az eredeti helyszín Bánk lett volna, de az időjárás közbeszólt és a szervezők kénytelenek voltak úgy dönteni, hogy az utolsó pillanatban a salgótarjáni József Attila Művelődési és Konferencia Központba viszik át a programot. Valóban csak apróbb változásokkal ugyan, de ott rendezték meg úlius 28-án ezt a hagyományos és közkedvelt eseményt.
Mai adásunkban a hazai és szlovákiai művészeti csoportok produkciójából láthatnak válogatást, megszólalnak a szervezők, nézők és a résztvevők egyaránt.
„Azt szokták mondani, hogy a folklór a nemzet lelke. Ha ez így van, akkor az is igaz, hogy nekünk, magyarországi szlovákoknak még mindig szlovák lelkünk van még akkor is, ha sokszor már nem mindenki beszéli a nyelvet.” – hangzott el a fesztivál megnyitóján.
Ennek bizonyítékai a szlovák népdalok, archaikus énekek, táncok, azok a felvételek, melyeket közreadunk magazinunkban.

Jó szórakozást!

gyártásvezető: Rózsa Csilla
technikus, hangmérnök: Raffai Csongor
operatőr, vágó: Szél Zsolt, Raffai Csongor
szerkesztő-rendező: Bencsik János

2019. szeptember 16., hétfő, 7:15 Duna
Ismétlés aznap a Duna World-ön 13:50-től.

Tovább a műsor oldalára >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább