Alpok-Duna-Adria: Az ágbútor-készítő

A szeptember 5-i adás tartalmából.
 

A mai Trieszt belvárosa a római korban még messze kívül esett az akkori város központi részén. Olyannyira, hogy akkortájt még síremlékek álltak itt, illetve néhány gazdagabb család peremvárosi villája. Lényegében, egy véletlennek köszönhetően tárták fel az egyik villát, amikor a püspöki hivatal közelében egy nagyobb parkolóház építésébe fogtak bele.

Egy szegedi egyetemi kollégium lakói, 700 PET palackból építettek tutajt, és azon keltek át Tisza folyón. Matematikus és fizikus egyetemisták végezték el a számításokat, hogy stabil legyen a szerkezet. A kalandos és hagyományteremtő célú akcióval, amely csapatépítő programnak is beillett, a szelektív hulladékgyűjtés és a környezetvédelem fontosságára hívták föl a figyelmet.

A Vransko-tó Horvátország legnagyobb édesvízi tava és egy néhai karsztmező területén fekszik. Az Adriai-tenger közvetlen közelében található, a két vizet néhol ezer méternél is szűkebb földsáv választja el egymástól. A legközelebbi nagyobb város Biograd, azaz Tengerfehérvár.

A bajor erdőben, a felső-pfalzi Eschlkam-ban, évek óta egy férfi rója az erdőket, lesben járva. De nem állatokra vadászik, hanem valami egészen másra…

Napjainkban kevesen ismerik Radmirjet a Zgornja Savinjska völgyben, ám a barokk kor idején, a 18. században, ismert zarándokút vezetett ide. Különösen az európai nemesség körében volt népszerű, akik gazdag ajándékokat küldtek a kegyhelyre. Az arisztokrata pártfogóknak köszönhető, az itt fellelhető, Szlovéniában páratlan, miseruha – gyűjtemény is.

Alpok-Duna-Adria Duna TV – szeptember 5., csütörtök, 7:17
Ismétlés: Duna World – szeptember 5., csütörtök, 13:50

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább