Roma Magazin: A holokauszt roma áldozataira

A július 29-i adás tartalmából.
 

Ezen a héten, augusztus 2-án számos országban fognak emlékezni a holokauszt roma áldozataira. A náci népirtás a nyugat-európai szintó cigány közösségeket is érintette – meséli a világhírű jazzgitáros, Stochelo Rosenberg, akinek a családtagjai közül többen is meghaltak Auschwitzban. A zenész két évvel ezelőtt, a Swing a la Django együttes vendégeként, Roby Lakatossal közösen koncertezett Budapesten. A közelgő nemzetközi emléknap alkalmából most az ő visszaemlékezése következik.

Műsorunk további részét a kultúra és a hagyományőrzés jegyében állítottuk össze.

Bihari Imre nevelőszülőknél nevelkedett, így gyermekkorában nem ismerhette a cigány kultúrát. A nyolcvanas évek végén, egy nyári táborban találkozott az eredeti cigány népzenével, ami meghatározta további életét. Bekerült a később világhírűvé vált Ando Drom együttesbe, majd évek múltán saját zenekart alakított Amaro Szuno néven. Ezt követően, néhány év kihagyás után most fiatalokkal zenél.

Csipkés Vilmos, vagy ahogyan közönsége szólítja, Vili bácsi szülőfalujában, a Borsod- megyei Arlón, a szüleitől tanulta meg a régi meséket. Az utolsó tündérmesemondók közé sorolt Vilmos bácsira csak nemrég figyeltek fel a szakemberek. Azóta a 83 éves mesemondót országszerte hívják hagyományőrző fesztiválokra, ahol csodaként tartják számon az általa őrzött értékeket.

Roma magazin – Duna – július 29., hétfő, 6:45

Tovább a műsoroldalra>>>

Olvasson tovább