×

Srpski ekran: Szent Péter-Pál napi búcsú Grábócon

A július 23-i adás tartalmából.
 

Szent Péter-Pál napi búcsú Grábócon.
A Szekszárdi dombság egyik eldugott zugában helyezkedik el a XIV. század végén emelt szerb kolostor, melyet a mellette lévő kis településről, Grábócról neveztek el.
A Szent Pálnak és Szent Péternek szentelt templom búcsúnapján minden évben összegyűlnek a magyarországi szerb hívők, akik szervezett csoportokban egyházközségeik szerint, vagy egyénileg keresik fel a már zarándokhelynek számító kolostort.
A hagyományos egyházi ünnepen, a hazai hívők mellett részt vesznek a szerbiai és a horvátországi határ menti településeken élő szerbek is.

Régi Szerb Mesterségek Tábora Lóréven
Immár ötödik alkalommar rendezik meg a Régi Szerb Mesterségek Táborát a Csepel-szigeti Lóréven. Az idei tábor munkájába összesen 60 különböző korú gyermek kapcsolódott be.
Az egy hétig tartó munka folyamán a gyermekek régi, már feledésbe merülő technikákkal, készítik el a hazavihető dísz és emléktárgyakat.

Szerb Folklór Tábor Battonyán
A legnépszerűbb szerb folklórtáborra idén száztízen jelentkeztek.
A programot Ljubomir Mile Vujcsin, neves szerb koreográfus állította össze.
A táncok betanulása mellett, az egy hetes programban kisebb létszámú tamburica szekció és kézműves foglalkozások is helyet kaptak.
A négy különböző korosztályú csoport felváltva gyakorolta a koreográfiákat, amelyeket a táborozás utolsó napján mutatnak be a battonyai közönségnek.

Srpski ekran – Duna – július 23., kedd, 6:45
Ismétlés 13:20-tól a Duna World csatornáján.

Korábbi adások>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább