Alpok- Duna-Adria: A Dubrovniki Köztársaság a történelme

A július 11-i adás tartalmából.
 

Műanyag evőeszköz, tányér és pohár, hamarosan csak az emlékeinkben léteznek majd. Az Európai Unió ugyanis behúzta a vészféket, mert hatalmas mennyiségű műanyag hulladék keletkezik évente. A dél-tiroli Merano közelében egy családi vállalkozás már évtizedek óta szívószálakat gyárt. Többnyire ugyan még műanyagból készülnek, de már folyamatban van az átállás, mégpedig sikerrel,

A Dubrovniki Köztársaság a történelme során nagyra értékelte azokat, akik biztosították a szabadságát és kiálltak mellette. Roland lovag is közéjük tartozott, aki a legenda szerint a 9. században a szaracénok 15 hónapos ostroma után mentette meg a várost. A hálás polgárok emlékművet emeltek tiszteletére és a hatszáz éves jubileumról a „Roland lovag éve” című eseménysorozattal emlékeznek meg.

A két milliós modern nagyvárostól, Budapesttől, alig 35 kilométerre délre, az Ócsai Tájvédelmi Körzet területén található a Selyem-réti tanösvény. A néhány órás, könnyű, síkvidéki séta közben igazán mesébe illő tájon barangolhatunk. A földút, az év minden szakaszában víz alatt lévő, varázslatos láperdő mellett vezet. A terület különleges növények és állatok lakhelye, amelyet a modern kor embere már túravezetővel a zsebében is felkereshet.

„Én, mi és a többiek” címmel új, állandó kiállítás nyílt a Szlovén Néprajzi Múzeumban, Ljubljanában. A tárlat középpontjában a közösségi és történelmi emlékek állnak, de nem hiányoznak a személyes tárgyak, az emlékezet mozgatói sem.

A Frank-tóvidék a napjainkban igazi szabadidő- és pihenőparadicsom. A létrejöttekor azonban sok helybelinek kellett elhagynia házát és portáját, hogy a víz vehesse birtokba a helyét. Ez a fájdalmas emlék még ma is sokakat nyomaszt, például azt a családot is, akiknek a híres malmuktól kellett búcsút venniük.

Alpok-Duna-Adria Duna TV – július 11., csütörtök 7:10
Ismétlés: Duna World – június 27. csütörtök 13:50

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább