Alpok- Duna-Adria: Hódok Szlovéniában

A június 27-i adás tartalmából.
 

A legnagyobb európai rágcsálónak számító hódot Szlovénia területéről a 18. században irtották ki. Ahogyan Európában másutt, itt is szőrméjéért és húsáért vadásztak rá, de a kozmetikai ipar is hasznosította bizonyos részeit. A hódok azonban 20 éve visszatelepültek Szlovéniába, mégpedig vízi úton, Horvátországból érkeztek.

Egy repülőút során belépni a pilótafülkébe és figyelni a pilótákat munka közben, olyan élmény, melyet biztosan soha nem felejtünk el. A 2001. szeptember 11-i terrortámadások óta azonban már nincs erre lehetőségünk. Kínálkozik persze más megoldás: a repülő-szimulátor, ahol játékból akár magunk is beülhetünk a pilótaülésbe, és már kezdődhet is az utazás a széles nagyvilágba.

A Közép- és Dél-Dalmácia felé vezető útvonalak a Biokovo – hegy szárazföld felőli oldalán futnak. Elég csak egy kicsit letérni a horvát A1-es autópályájáról, hogy a kalandosabb kedvű utazót vadregényes települések egész sora fogadja. Vrgorac is egy ilyen városka. Lakói számos ötlettel próbálják az idelátogatókat is megfertőzni városkájuk iránt érzett szeretetükkel..

A 91 éves gyulai szenior atléta, Kovács István egészen fiatal kora óta sportol, nemrégiben a 100. atlétikai érmét is begyűjtötte. A múlt évi malagai szenior atlétikai világbajnokságon bronzérmet nyert hármas ugrásban. Vallja, hogy a testi fittség mellett, a szellemi frissesség is nagyon sokat számít, ezért például gyakran sakkozik, akár az interneten is. A futás sem maradhat ki a napi programból, ilyenkor, az unokája is szívesen csatlakozik hozzá

Az olasz-szlovén határ közelében található Gorica legjobb éttermei egyre gyakrabban veszik fel étlapjaikra a különféle, csigából készült specialitásokat. Minden azzal kezdődött, hogy egy fiatal mezőgazdász bátor lépésre szánta el magát: kerti csigák ökológiai tenyésztésébe fogott.

Alpok-Duna-Adria Duna TV – június 27. csütörtök 7:10
Ismétlés: Duna World – június 27. csütörtök 13:50

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább