Alpok- Duna-Adria: Veszélyes barlangmászás

A június 13-i adás tartalmából.
 

Horvátország évről évre az egyik legkeresettebb mediterrán tengeri úti cél. A hajózást kedvelők számának növekedése új ökológiai problémákat vet fel. Elsősorban a szennyvíz elvezetése, valamint a kikötők és a nyílt tenger között a hajók mosásához használt szerek és a hulladék tárolása jelent komoly problémát. Úgy tűnik, az észak-dalmáciai kikötők járnak elöl a megoldásban: a „Kék zsák“ programmal.

Koromsötét van, szűk a hely, a kaland életveszélyes… Őszintén megvallva, az ilyen helyektől az emberek többsége inkább távol tartja magát. Azonban, vannak olyanok, akik szeretnék kipróbálni, hogy mit jelent kilépni a komfortzónából és elmerülni egy teljesen más világban. Ők jelentkeznek például barlangmászásra..

Magyarország egykor dicső váraiból napjainkban viszonylag keveset tekinthetünk meg régi fényükben. Pedig igen kedvelt turisztikai célpontnak számítanak, ha elhagyatottan, romokban állnak is. Akinek tetszik a középkori környezet, nem kell sokáig győzködni, hogy látogasson el Magyarország észak-keleti csücskébe, a Zempléni-hegység viszonylag épen maradt, igazi ékkövének számító Boldogkő várába.

Első látásra törékeny, gyenge teremtésnek tűnik, de a látszat csal: Manuela Gostner két lányát egyedül nevelő édesanya, egy üzletet vezet és szabadidejében autóversenyző. A Bolzanó melletti, borászatáról híres Kalternben élő fiatalasszony, úgy érzi, sikerült megvalósítani az álmait.

A hatalmas Kanin hegy alatt, Bovec település közelében nemrégiben egy kalandparkot adtak át. Az idelátogatók közül – még a tapasztalatlanabbak is – hódolhatnak a túrázásnak, a hegymászásnak miközben a festői tájképben gyönyörködnek.

Alpok-Duna-Adria Duna TV – június 13. csütörtök 7.10
Ismétlés: Aznap a Duna World-ön 13.50-től

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább