Egyéb Duna

Újjáépíteni a hazaszeretet és összetartozás kultúráját

Nemzedékünk legfontosabb feladata, hogy újjáépítsük a hazaszeretet és összetartozás kultúráját - hangsúlyozta Kövér László, az Országgyűlés elnöke szombaton Torockón, a hatodik alkalommal megrendezett Duna Napon.
 

Torockó főterén hat évvel ezelőtt vásárolt és alakított kulturális központtá a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. egy műemléképületet azzal a céllal, hogy a szülőföldön maradást, a magyar identitás erősítését, a magyar nyelv, a magyar kultúra ápolását igyekezzen segíteni. Azóta a trianoni döntés évfordulójához, június 4-hez legközelebbi hétvégén kulturális rendezvénnyel ünneplik a nemzeti összetartozás napját.

Torockó, 2019. június 1. Dobos Menyhért (j), a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, Kövér László (j2), az Országgyűlés elnöke (j2, elöl), Potápi Árpád János (b2, elöl) nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Balogh László, a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriumának elnöke (középen a második sorban) a Duna Médiaszolgáltató által szervezett VI. Duna Napon, az erdélyi Torockón 2019. június 1-jén. MTI/Biró István

Torockó, 2019. június 1.
Dobos Menyhért (j), a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, Kövér László (j2), az Országgyűlés elnöke (j2, elöl), Potápi Árpád János (b2, elöl) nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Balogh László, a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriumának elnöke (középen a második sorban) a Duna Médiaszolgáltató által szervezett VI. Duna Napon, az erdélyi Torockón 2019. június 1-jén.
MTI/Biró István

Kövér László beszédében úgy fogalmazott: az ember azt ünnepli, ami fontos, 2010 óta minden év június 4-én “mi, magyarok nemcsak gyászolhatjuk Szent István Magyarországának szétesését, de arra is emlékezhetünk, hogy nemzetünk összetartozása egy évszázada erősebbnek bizonyul azon erőknél, amelyek lelkileg is el akarnak bennünket szakítani egymástól, el akarják idegeníteni a magyarságot önmagától”.

Torockó, 2019. június 1. Varga Szabolcs, Varga Vivien, Varga Miklós, Sasvári Léna és Sasvári Sándor (b-j) az Összetartozás koncerten, a Duna Médiaszolgáltató által szervezett VI. Duna Napon, az erdélyi Torockón 2019. június 1-jén. MTI/Biró István

Torockó, 2019. június 1.
Varga Szabolcs, Varga Vivien, Varga Miklós, Sasvári Léna és Sasvári Sándor (b-j) az Összetartozás koncerten, a Duna Médiaszolgáltató által szervezett VI. Duna Napon, az erdélyi Torockón 2019. június 1-jén.
MTI/Biró István

A politikus arról beszélt, hogy az ezeréves keresztény magyarság elveszítette ugyan a 20. századot, de nem veszítette el hitét, reményét és képességét arra, hogy megnyerje a 21-diket. “Ezért a mi nemzedékünk legfontosabb feladata, hogy újjáépítsük a hazaszeretet és összetartozás kultúráját. Ez a század legyen az építkezés és a megújulás ideje” – mondta Kövér László.

A házelnök felidézte: 2010 óta komoly utat jártunk be, megkezdődött Közép-Európa és azon belül is a Kárpát-medence újjáépítése. Az itt élő nemzetek közös erőfeszítéssel újra elhelyezték a térséget az európai tárgyalóasztaloknál, és száz esztendővel a trianoni katasztrófa után a Kárpát-medencében lassan, de biztosan elindulunk a nemzeti kiengesztelődés útján. “Igaz ez akkor is, ha a múlt erői időről időre megakasztják ezt a folyamatot” – jegyezte meg.

Torockó, 2019. június 1. Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója beszél a Duna Médiaszolgáltató által szervezett VI. Duna Napon, az erdélyi Torockón 2019. június 1-jén. MTI/Biró István

Torockó, 2019. június 1.
Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója beszél a Duna Médiaszolgáltató által szervezett VI. Duna Napon, az erdélyi Torockón 2019. június 1-jén.
MTI/Biró István

Hozzátette: 2010 óta olyan államunk van, amely nem hagyja magára nemzetét, hanem építi, olyan állam, amely a nagyvilágban élő minden magyar embernek biztosította az állampolgárság lehetőségét azért, hogy nemzetünk lelki és közjogi egységben összpontosíthassa erejét a szülőföldön való boldogulás érdekében.

“Tudjuk jól, hogy a világon szétszóródott magyarság minden közösségének más és más nehézségeket kell legyőznie azért, hogy megmaradhassunk egymásnak. 

Torockó, 2019. június 1. A Duna Médiaszolgáltató által szervezett VI. Duna Nap az erdélyi Torockón 2019. június 1-jén. MTI/Biró István

Torockó, 2019. június 1.
A Duna Médiaszolgáltató által szervezett VI. Duna Nap az erdélyi Torockón 2019. június 1-jén.
MTI/Biró István

 

Mások a gondok Venezuelában és Kárpátalján, mások a gondok az Úzvölgyében és a marosvásárhelyi oktatási intézmények körül, más gondokkal küzdünk Budapesten és Dunaszerdahelyen. A tömör székely mondás úgy tartja: sok a baj, s még gyűl’ hozzá. Ha azonban összefogunk és összetartunk, nincs az a baj, melyre ne találnánk gyógyírt és megoldást, mert – mint a költő mondja – mi, magyarok, együtt erő vagyunk, szerteszét pedig csak gyöngeség” – mondta Kövér László.

Videó ajánló

Olvasson tovább