Alpok-Duna-Adria: Zágrábi boszorkányok

A május 30-i adás tartalmából.
 

Húsz éve a ljubljanai Pedagógiai Kar hallgatóinak egy csoportja kutatást végzett a szlovéniai fiatalok könnyűdrog-használatáról. Mivel akkoriban még nem volt olyan szervezet, amely tájékoztatást és tanácsadást nyújtott volna ezen a területen, önálló egyesületet alakítottak, DrogArt néven.

A világ legnagyobb összdíjazású természetfotó-videó versenyén, amelynek alapítója és patrónusa maga a dubaji koronaherceg, 51 ezer fotós és 62 ezer pályamunka vett részt. A kiskunsági szikes tavakról készített négyperces alkotás, Daróczi Csaba, Sós-tó Magyarország című remekműve, negyedik lett. Az eddig természetfotósként hírnevet szerzett Daróczi Csaba, ezúttal a légifelvételeiből vágott videóval szerzett elismerést.

Amikor este kilenckor megszólalt a középkori Zágráb templomtornyában az úgynevezett tolvajok harangja, a tisztességes népek igyekeztek minél előbb a városfalon belülre jutni. Ilyenkor már csak a tolvajok és a boszorkányok kószáltak. Szégyentelen, veszélyes, megzabolázhatatlan és féktelen asszonyok, akik varázsolnak és söprűn repkednek. Zágrábi nők egy csoportja, ma is őrzi az emléküket.

A magyarra leginkább Művészeti Kikötőként fordítható Porto Arte nevű nonprofit szervezetet azzal a céllal alapították, hogy újra életet vigyenek a használaton kívüli, elhagyott trieszti ipartörténeti jelentőségű épületek falai közé. Egy ilyen kikötői dokkban nyitotta meg kapuit a II. Nemzetközi Női Biennálé, ahol, mintegy 140 kiállító művész munkáin keresztül, a nők és a nőiség került középpontba.

Anahid Klotz-nak szamárfarmja van a felső-bajorországi Ammersee-tó mellett fekvő Pähl-ben, ahol szünidei tanfolyamokat is szervez gyerekeknek. Bemutatja, hogy miként lehet magunkat megértetni a szamarakkal. Ezeket az állatokat általában butának és makacsnak tartják. Anahid Klotz szerint, ez egyáltalán nem igaz.

Alpok-Duna-Adria Duna TV – május 16. csütörtök 7.10
Ismétlés: Duna World – május 16. csütörtök 13.45

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább