Alpok-Duna-Adria: Emlék Mária Teréziának

A május 16-i adás tartalmából.
 

Triesztben mintegy két évvel ezelőtt egy új kezdeményezést indítottak a város lakói azzal a céllal, hogy emlékművet állítsanak a település gazdasági fellendülését előmozdító uralkodónak, Mária Teréziának. Az emlékmű tervezésére és kivitelezésére nyílt pályázatot hirdettek, és mind a döntős pályamunkák, mind pedig a végső győztes kiválasztásában – a szakmai zsűri mellett – szerepet kaptak a civilek, vagyis a lakosság is.

Szlovéniában minden egyes lakos évente 500 kilogramm szemetet termel, ami naponta fejenként több mint egy kilogramm szemetet jelent. Ezért bír különös jelentőséggel, hogy az országban egyre többen csatlakoznak a „Nulla Hulladék” mozgalomhoz.

Magyarország legnagyobb szikes tava a Szegedtől északra fekvő Fehér-tó. Kifejezetten erre a helyre nemesítették még a hatvanas években a Szegedi Tükör Pontyot, amely a 30 magyar pontyfajta egyike. A szakértői vizsgálatok kimutatták, hogy egy genetikailag rendkívül ellenálló, a környezethez kiválóan alkalmazkodó, zsírszegény fajtát sikerült létrehozni, amelynek sikertörténete azóta is folytatódik.

Próbáljuk meg a vakok és gyengénlátók számára is elérhetővé tenni az absztrakt képzőművészeti alkotásokat! A „Josef és Anni Albers Alapítvány” támogatásával a milánói Vakok Intézetében képzőművészeti és egészségügyi szakemberek által is dicsért projektet hívtak életre ezzel a céllal. Az Európai Unió által is támogatott vándorkiállítás nemrégiben Zágrábba érkezett.

Azt tudjuk, hogy léteznek olyan repülők, sőt olyan autók is, amelyek át tudják lépni a
hangsebességet. Azt viszont bizonyára csak kevésbé ismert, hogy van egy olyan bajor
néphagyomány, amely szintén sebesebb a hang terjedésénél, az ostorpattogtatás!

Alpok-Duna-Adria Duna TV – május 16. csütörtök 7.15
Ismétlés: Duna World – május 16. csütörtök 13.50

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább