Rondó: Nemzetközi Könyvfesztivál

A május 9-i adás tartalmából.
 

RUSZIN HÁZ
Márciusban Kocsis Fülöp görögkatolikus metropolita-érsek vezetésével magyarországi ruszinokból álló küldöttség járt Rómában, a Szentatyánál. A faragott kereszt és a ruszin címer, melyre Ferenc pápa áldását kérték, az április 26-án, Debrecenben felavatott ruszin közösségi ház homlokzatát ékesíti.

ONUKA
Nemrégiben megjelent MOZAIKA című lemezével lépett fel áprilisban az A38 Hajón az ukrán elektro-folk legnépszerűbb képviselője, az Onuka együttes. A kritikusok szerint kevés ilyen koncepciózus, tudatos, egyedi hangú és karakteres zenekar van Kelet-Európában. A különleges kosztümökbe öltözött, látványos koncertet adó formáció most sem okozott csalódást a budapesti közönségnek.

CSERNOBIL
Az ONUKA együttes a következő szomorú témának is szentelt egy dalt. 33 éve történt a világ legnagyobb nukleáris katasztrófája. S bár a Csernobil közelében lévő atomerőműben, ma már acélkupola zárja le hermetikusan a felrobbant blokkot, de az ártatlan áldozatok és a mentésben résztvevő hősök emléke még sokakban élénken él. Minden év április 26-án rájuk emlékeznek ukránok világszerte.

VÁRNA
Várna a kereszténység védőpajzsa. – Ezzel a címmel rendeztek konferenciát az Országgyűlés felsőházi üléstermében a várnai csata 575. évfordulója alkalmából.

KÖNYVFESZTIVÁL
Április végén 26. alkalommal rendezték meg a Nemzetközi Könyvfesztivált. Az előző évekhez hasonlóan most is számos neves külföldi író érkezett Budapestre. A bolgár származású Ina Valcsanova egy ízig-vérig női regénnyel mutatkozott be, míg Mariana Okleyak, lengyel illusztrátor egy kreatív workshoppal kápráztatott el kicsit és nagyokat.

Rondó nemzetiségi magazin – Duna – május 9., csütörtök, 6:45

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább