Alpok-Duna-Adria: Borlovagok

A május 2-i adás tartalmából.
 

A horvát Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2017-ben Horvátországból mintegy ötvenezer ember vándorolt külföldre. A legnagyobb népességfogyást Vukováron, a horvát honvédő háború okozta sebektől nehezen gyógyuló megyeszékhelyen mérték. Egy ideje azonban feltűnt, hogy az ország más részeiből fiatalok költöznek Vukovárba és megpróbálják kihasználni az úgynevezett „vállalkozói inkubátor“ előnyeit.

A Veneto tartományban fekvő Valdobbiadene településen időről időre új tagot avatnak a helyi borlovagok. A Treviso környéki specialitásról, a proseccó szőlőfajtáról elnevezett borrend története, egészen 1946-ig nyúlik vissza.

Az északkelet-szlovéniai Ptuj az ország legrégebbi városaként ismert. Virágkorát a rómaiak alatt élte. Ptuj a világ egyik legszebb állapotban fennmaradt középkori városmagjával és várával büszkélkedhet. A télűző busók felvonulásának népszokását az UNESCO világörökségének részéve nyilvánították.

Néha felfedezünk egy-egy régi dolgot, amely lenyűgöz bennünket, és ilyenkor feltesszük magunknak a kérdést, vajon hogyan készülhetett. Ugyanígy járt a regensburgi Claudia Flügel-Eber. Egyszer rábukkant egy régi, gyöngyből varrt erszényre, és ma már saját üzletében készít, remekbe szabott kis műtárgyakat, apró gyöngyökből.

Különleges hely Makón az a városrész, ahol egy ügyes kezű fafaragó él, aki az utcai odvas, pusztulóban lévő fákból műalkotásokat készít. A szerb származású Bede Dánijel, a fa szeretetét és a kézügyességet faműves nagyapjától örökölte. A korhadó utcai fák faragását néhány éve kezdte el. Hangulatos, különleges szobrai állatokat, növényeket ábrázolnak, és mindegyiknek megvan a maga jelentése.

Alpok-Duna-Adria Duna TV – május 2. csütörtök 7:10
Ismétlés: Duna World – május 2. csütörtök 13:50

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább