Rondó: Ősbemutató Szolnokon

Az április 25-i adás tartalmából.
 

A Rondó e heti adásában az érzelmek húrjait pendítjük meg.
Mindezt ukrán, örmény és görög gondolatokkal fűszerezve 26 percben.

Ukrán Piszanka
A Húsvét állítólag nem az igazi tojásfestés vagy legalábbis festett tojás nélkül. Műsorvezetőnk, Niki, elmondása szerint nem a kézügyességéről híres, de piszankát azaz hagyományos ukrán hímes tojást még terápiás jelleggel is szívesen készít. Műsorunkban kiderül miért.

Kiev City Balett
A tavasz a szerelem időszaka. Mivel is idézhetnénk ezt meg méltóbban, mint Rómeó és Júlia történetével. Ebben pedig ezúttal a nemrégiben Magyarországon turnézó Kiev City Balett lesz segítségünkre.

Artin vers
Április 24-e az örmény népirtás emléknapja, ugyanis 1915-ben ezen napon az oszmán kormány összegyűjtött és bebörtönzött közel 250 örmény értelmiségit, akiket még aznap éjjel kivégeztek. Ezzel kezdődött és mintegy két évig tartott az örmények erőszakos kitelepítése és lemészárlása az Oszmán Birodalomban, amely több mint másfél millió emberáldozatot követelt. Erre a tragédiára emlékezünk és emlékeztetünk Diramerján Artin versével.

Notis Georgiou: Oreszteia – ősbemutató Szolnokon
A görög mitológia történetei és alakjai mindig is foglalkoztatták és megihlették az alkotókat és előadókat. Így van ezzel Notis Georgiu is, aki március végén, Szolnokon mutatta be legújabb, Oresteia című művét.

Nemzetiségi hírek:
„70 év, 70 kép – Görögök Magyarországon 1948-2018” – kiállítás Thesszalonikiben

Rondó nemzetiségi magazin – Duna – április 25., csütörtök, 6:45

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább