Alpok-Duna-Adria: Piparemekek

Az április 18-i adás tartalmából.
 

Nap mint nap látogatók serege özönlik a világ minden részéből Firenze múzeumaiba hogy lássa Botticelli, Leonardo da Vinci és más mesterek remekműveit. A második világháború vége felé, sok alkotást az a veszély fenyegetett, hogy egész más irányt vesz sorsuk – azaz a náci Németországba vagy a győztes hatalmak múzeumaiba kerülnek. Tény, hogy a német műkincsvédelem több mint 300, a firenzei múzeumokból származó alkotást tárolt átmenetileg Dél-Tirolban, a Passeier-völgyben. Hivatalosan azzal az indoklással, hogy a bombázásoktól megóvja őket.

Észak-Itália keleti sarka, a Tarvisio környéki Fusine-tó melletti síkság Olaszország egyik leghidegebb régiója. Itt találtak otthonra a huskyk és a kutyaszánok itáliai kedvelői. Az olasz-osztrák-szlovén hármashatár, hegycsúcsok övezte térségében működik ugyanis egy speciális sportiskola, amely a kutyaszánok hajtásának fortélyaira oktatja az érdeklődőket.

Szegedi orvosok fejlesztettek ki egy új fogászati kezelést, amelyet például fogbeültetésnél alkalmaznak. A 3D-navigációs – Smart Guide – implantációs műtét lényege, hogy a fogbeültetést virtuálisan előre megtervezik. A tervezésnek köszönhetően elkerülhetők a hagyományos implantáció nem kívánt kockázatai, és szövődményei. A beavatkozás ideje a töredékére csökkenthető, mert minimális sebejtés mellett történik a kezelés. Ezért sokszor nincs szükség varratokra és jelentősen csökken a fájdalomérzet.

Ivanka Mazurkijević és Damir Martinović Mrle, két fiatal, de tapasztalt és sokoldalú horvát zenész. Hosszú és gazdag egyéni karrierjük után, az életben és a zenében is társakká váltak. Közös produkcióik elsősorban a színházhoz és a filmhez kötik őket. Külföldön „Mr. Lee & IvaneSky” néven lépnek fel.

Gorjuše, a Triglavi Nemzeti Park területén fekvő falu, mely Szlovénia-szerte ismert a pipakészítés népi hagyományáról. Az innen származó pipákat sajátos díszítésükről, kagylóberakásaikról, illetve gyöngy- és ezüstbevonatukról lehet felismerni. A legjellegzetesebb és legnépszerűbb, a »tömzsi čedro«, mely hosszú ideje ezen a néven ismert a szlovének lakta területeken, sőt külföldön is.

Alpok-Duna-Adria Duna TV – április 18. csütörtök 7.05
Ismétlés: Duna World – április 18 csütörtök 13.45

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább