Roma magazin: Az Aranypánt-díj

A április 15-i adás tartalmából.
 

„Vallom és vállalom, hogy homlokomon két aranypánt van: az egyik a cigány kultúra a másik a magyarságom. Egyikről sem óhajtok lemondani.” – Kovács József Hontalan költő sokat idézett gondolata alapján nevezte el közéleti díját a Roma Sajtóközpont 2015-ben. Azóta az Aranypánt-díjat minden évben a Nemzetközi Roma Napon adják át, olyan hétköznapi roma hősöknek, akik munkájukkal megbecsülést vívtak ki a környezetükben.

Az Aranypánt-díj idei jelöltjei között Nagy Gusztáv volt a rangidős, aki irodalmi és pedagógiai munkájának köszönhetően évtizedek óta ismert és megbecsült tagja a roma közéletnek. Huszonhat éve tanít a Kalyi Jag Roma Nemzetiségi Szakiskolában, sokat tesz a cigány nyelv ápolásáért, miközben íróként és költőként is alkot. A következő percekben Nagy Gusztáv egy korábbi filmünkben beszél életéről és pályájáról.

A 2015-ben alapított Aranypánt-díj első nyertese Horváth József molekuláris genetikus, rákkutató volt. A fiatal tudós nemrégiben Bükön tartott előadást a helyi Roma Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében. A program része volt Egedi Orsolya és Sztojka József közös képzőművészeti kiállítása is. A rendezvénnyel a büki roma önkormányzat a cigány értékekre kívánta felhívni a figyelmet.

Roma magazin – Duna – április 15., hétfő, 6:45

Ismétlés aznap 13:20-tól a Duna World-ön!

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább