×

Domovina: Andy Warhol – az évtized kiállítása Békéscsabán

A március 25-i adás tartalmából.

1. Nőnap és nyugdíjasok délutánja Budapesten
Március 7-én a Cinkotáról érkezett asszonykórus vidám éneke nyitotta meg a fővárosi, a II. és III. kerületi szlovák önkormányzat, illetve a Szlovák Nyugdíjasok Klubjának közös, nőnapi ünnepségét. A Szlovák Nyugdíjasok Klubjának tagjai azonban nemcsak ünnepelni gyűltek össze, hanem dolgozni is.Megtartották éves közgyűlésüket, amelyen új vezetőséget is választottak. Sőt, a virágokon kívül igazi nőnaőpi ajándék volt a Vertigo Szlovák Színház „Női öltöző“ című előadása is.

Szerkesztő: Antala Zsuzsanna, Bencsik János
Operatőr: Szél Zsolt, Raffai Csongor
Vágó: Raffai Csongor

2. Andy Warhol – az évtized kiállítása Békéscsabán

A békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban “Andy Warhol – Ezüst úton a bölcsőtől a …-ig” címmel a múlt hónapban nyílt meg az évtized kiállítása. Az amerikai pop-art legkiemelkedőbb és leghíresebb, önmagából ikont gyártó személyisége, Andy Warhol Szlovákiából, a zempléni Mikóból származott. Bár ő már kivándorló szülők leszármazottjaként Amerikában született, ruszin gyökereit sosem tagadta meg. Szlovákia sem feledkezett meg róla soha!
1991-ben jött létre az Andy Warhol Modern Művészeti Múzeum Mezőlaborcon,s a világon elsőként tisztelgett a pop-art királyának tehetsége előtt. Azóta is szorgalmasan gyűjti Warhol hagyatékát, ápolja emlékét. A Warhol Múzeumnak és a Budapesti Szlovák Intézetnek köszönhetően valósulhatott meg a Munkácsy Múzeum idestova tízéves álma, és először kerültek Békéscsabára Andy Warhol fantasztikus alkotásai és személyes tárgyai. A kiállítás május 26-ig tekinthető meg a múzeum Múzsák Termében. Ha tehetik, ne hagyják ki!

Szerkesztő: Klausz Karola
Operatőr: Szél Zsolt
Vágó: Borbély Viktor, Kovács József

3. A tolmács – egy film világsztárokkal a Budapesti Szlovák Intézetben

A Budapesti Szlovák Intézetben a szlovák filmklub keretében minden hónapban kiváló alkotásokat vetítenek. Februárban Martin Šulík rendező A tolmács című filmjét vetítették – világsztárok szereplésével. Nem csoda, ha a cseh-szlovák-osztrák koprodukcióban készült filmet,
amelynek két főszerepét Jiří Menzel és Peter Simonischek játssza,
2018-ban Oscar-díjra is jelölték az idegen nyelvű filmek kategóriájában.
A különleges road movie főhőse Peter Simonischek és Jiří Menzel, két idősödő férfi. A különös páros – egy náci gyilkos valamint áldozatának fia- Szlovákiába utazik, hogy felderítsék a régmúlt eseményeket. Útközben bizarr helyzetekbe keverednek, különböző emberekkel találkoznak, s lassan, mozaikszerűen bontakozik ki állandóan változó,
ám a mélyben számos megoldatlan konfliktust hordozó világuk.

Szerkesztő: Bencsik János
Operatőr: Szél Zsolt
Vágó: Csepregi János

Tartalmas szórakozást kívánunk!

2019. március 25., hétfő, 7:15 Duna

Ismétlés aznap a Duna World-ön 13:50-től.

Tovább a műsor oldalára >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább