Domovina: Farsang Stráníban

A április 1-i adás tartalmából.

1.Farsang Stráníban – a Furmicskával – dokumentumfilm

A Fehér –Kárpátok ölelésében, a morva-szlovák tájon járunk.Itt fekszik Strání, a Zlíni kerület legnagyobb faluja. A települést legendás szilvát termő gyümölcsösök övezik, s bár csak 3700 lakosa van, történelme és néphagyományai hihetetlenül gazdagok. A Liechtenstein családot is ide vonzották a festői dombok, lankák, a vadban gazdag erdőségek, s 1794-ben megalapították Stráníban a máig is működő, híres üveggyár elődjét.

1987 óta Strání jó hírét kelti Közép-Európa legnagyobb nemzetközi farsangi fesztiválja – a FAŠANK is. Megálmodója, Pavel Popelka etnográfus, muzeológus és filmrendező filmrendező nem véletlenül alapított farsangi fesztivált éppen a szülőfalujában. Tisztában volt vele, hogy a Stráníban lakók „közös vércsoportja” az élő, végtelenül gazdag folklór. Fennmaradt egy faluban egy nagyon érdekes kardtánc is, amely megihlette a híres cseh zeneszerző, Leoš Janáček teremtő fantáziáját is.

Az idei, március 1. és 5. között zajló fesztiválra meghívták a magyarországi szlovák, csömöri Furmicska Néptánc Egyesületet is, s rendkívül gazdag műsorukkal, sokszoknyás népviseletükkel megint nem maradtak észrevétlenek!
gyártásvezető: Rózsa Csilla
világosító, hangmérnök: Kiss Antal
vágó: Násztor Róbert
operatőr: Szögi Lackó
szerkesztő-rendező: Antala Zsuzsanna

Tartalmas szórakozást kívánunk!

2019. április 1., hétfő, 7:15 Duna

Ismétlés aznap a Duna World-ön 13:50-től.

Tovább a műsor oldalára >>>

Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => 
    [image] => //cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/4/2019/03/furmicska_farsang.mxf_.00_04_39_18.Still002-1024x575.jpg
    [alignment] => aligncenter
)

Olvasson tovább