Alpok-Duna-Adria: Fáklyával a szurdokban

A március 21-i adás tartalmából.
 

Már Magyarországon is egyre népesebb a télen is vitorlázók tábora. A Balaton, egyik legnagyobb előnye, hogyha nincs befagyva, akkor vízre szállhatnak a vitorlások. Idén a Farsangi Regattán itt-ott ugyan ropogott a jég a hajók orra előtt, de ez nem szegte kedvét annak a 13 egységnek, amelynek tagjai – dacolva a természet erejével – bebizonyították, hogy nemcsak a nyári forróságban érdemes felhúzni a vitorlákat.

A természet olyan kincseket rejt, amelyeket meg kell őriznünk, hiszen gyakran évezredek, sőt évmilliók kellettek ahhoz, hogy mai formájuk kialakuljon. A hely, amelyre ma ellátogatunk, Bajorország déli részén, mintegy 10 ezer évvel ezelőtt keletkezett. Közép-Európa legmélyebb sziklaszurdoka vadregényes pompájával várja látogatóit. A túrázás itt nappal is igen látványos – de vajon milyen lehet éjszaka?

A horvátországi Samobor kilenc plébániájának területén, 119 szakrális objektum, templomok, útszéli keresztek, s köztük 15 kápolna található.Többnyire dombtetőre épültek, ahonnan festői kilátás nyílik az erdővel borított hegyekre. Számos turistaút és ösvény vezet hozzájuk, mindenki számára könnyen elérhetőek, s ezért kedvelt pihenő- és kirándulóhelyek.

Olaszország és a világ más tájainak hegyvidékein is igen népszerű a hószobrászat. Négy éve már, hogy egy helyi fiatalokból álló közösség kezdeményezésére, az olasz-osztrák-szlovén hármashatár közelében fekvő Pontebbába is megérkezett ez az újfajta téli szórakozási forma. A Dunking Devils – azaz a Zsákoló Ördögök – kosárlabda akrobatacsoport idén ünnepli megalakulásának tizedik évfordulóját. Internetes videóikat az utóbbi években, több mint 150 millió alkalommal tekintették meg. Produkcióik örömünnepet jelentenek rajongóiknak, s nemcsak Szlovéniában, de külföldi fellépéseik alkalmával is.

Alpok-Duna-Adria Duna TV – március 21. csütörtök 7:10
Ismétlés: Duna World – március 21. csütörtök 13.50

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább