Domovina: Nemzetségéhez hű

A március 18-i adás tartalmából.
 

1. Nemzetségéhez hű – Hornokné Dr. Uhrin Erzsébet, PhD. portréja
Március 21. és 23. között rendezi meg a nagylaki Ivan Krasko Kulturális és Tudományos Társaság,valamint a Romániai Szlovákok és Csehek Demokratikus Szövetsége „Az alföldi szlovákság és 1918” című nemzetközi konferenciát. A rendezvény első részében ünnepélyes keretek közt adják át két külhoni szlovák személyiségnek a 2019-es Ondrej Štefanko-díjakat. Tavaly a külhoni szlovák irodalom terén végzett
fejlesztő és népszerűsítő munkájáért a békéscsabai Hornokné Dr. Uhrin Erzsébet, a Magyarországi Szlovákok Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa és egykori igazgatója is megkapta a megtisztelő díjat. Stábunk február 1-jén, egy nevezetes napon látogatta meg, hiszen éppen aznap vonult nyugdíjba.

Szerkesztő-rendező: Bencsik János
Operatőr: Szögi Lackó
Vágó: Násztor Róbert

2. Ignác – egy rendhagyó pozsonyi történet

Március 21-én délelőtt 10 órától a Budapesti Szlovák Intézetben a”Bartók és a Fából faragott királyfi” című vidám, interaktív színházi előadásban gyönyörködhetnek a gyerekek. A színdarab Garajszki Margit azonos című meséjéből született, Silvester Lavrík dramaturg-rendező munkája nyomán. A következő percekben egy másik színdarabot mutatunk be, amely minden korosztálynak szól. Az Ignác című darab szintén Garajszki Margit könyvéből született, a dramaturg és rendező pedig ismét Silvester Lavrík volt. Az izgalmas történet Pozsonyban, Lamár Ignác, azaz Schöner Náci körül bontakozik ki. A darab érdekessége, hogy Lamár Ignác egy valós személyiség volt,aki a XX. századi Pozsony utcáin minduntalan mosolyt csalt a járókelők arcára. Az előadást Pilisszentkereszten, a tavalyi adventi gyermektalálkozón vettük fel.

Szerkesztő: Bencsik János
Operatőr: Szél Zsolt, Raffai Csongor
Vágó: Raffai Csongor

Tartalmas szórakozást kívánunk!

2019. március 18., hétfő, 7:15 Duna

Ismétlés aznap a Duna World-ön 13:50-től.

Tovább a műsor oldalára >>>

Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => 
    [image] => //cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/4/2019/03/uhrinka.mxf_.00_06_08_08.Still003-1024x575.jpg
    [alignment] => aligncenter
)
Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => 
    [image] => //cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/4/2019/03/Schöne-Náci.mxf_.00_05_07_24.Still003-1024x575.jpg
    [alignment] => aligncenter
)

Olvasson tovább