Dokuzóna: Martin György Erkel-díjas magyar tánctörténész, néprajzkutató

Október 30-án, 22:35-től a Duna World műsorán!

A két filmet Martin György Erkel-díjas magyar tánctörténész, néprajzkutató, zenefolklorista, a nemzetközi rangú magyar tánckutatás megteremtője halálának évfordulója (1983. október 31.) alkalmából válogattuk.

Az első filmben a méhkeréki román tánchagyományokat mutatjuk be.
Nyisztor György – Gheorghe Nistor (1922. május 6. – 1987. augusztus 30.) a Békés (korábban Bihar) megyei Méhkerék – Micherechi, a magyarország románok által legnagyobb arányban lakott falu egyik legkiválóbb táncos egyéniségének m. A magyarországi román tánchagyomány bihari dialektusának egyik legjobb ismerője, művelője és terjesztője volt. Az ő nevét viseli a méhkeréki táncegyüttes.
A folytatásban pedig Mátyás Istvánt (becenevén Mundruc) ismerhetik meg a nézők. A táncművész Erdély kalotaszegi Nádasmente tájegységének legkiválóbb néptáncos egyénisége volt.
Tánctudására a táncfolklorisztika is korán felfigyelt (1941-ben Molnár István, majd Martin György, aki a róla összegyűjtött anyag alapján megírta monográfiáját is. 1942-től virtuóz táncjátékát többször is filmre vették. Tánca a Táncházmozgalom és az 1992-es tánctábor által vált ismertté és terjedt el.

A műsorszám megtekintése, 6 éven aluliak számára nagykorú felügyelete mellett ajánlott!
Feliratozva a teletext 555. oldalán.

Felelős szerkesztő: Ntamtsiou-Agárdi Elektra

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább