Dokuzóna: Ljasuk Dimitry természetfilmes portréja

Október 17-én, 22:35-től a Duna World műsorán!
 

EGY CSÓNAKBAN…
Ljasuk Dimitry természetfilmes portréja

Átadták az idei év lett ATLAS AWARD díjat, mellyel, ezúttal, az ukrán-magyar természetfilmes Ljasuk Dimitryt tüntették ki. A zsűri a rangos elismerést, elsősorban a rövidfilmjeiről és környezetvédelmi tevékenységéről ismert alkotónak a Tisza-tó értékeivel és a Tiszával kapcsolatos környezetvédelmi tevékenységéért, filmjei mondanivalójáért, illetve az orosz-ukrán háború menekültjeinek megsegítése érdekében végzett munkájáért ítélte oda.

Ljasuk Dimitry Magyarországon élő természetfilmes, édesapja ukrán, édesanyja magyar. A Tisza-tónál nőtt fel. Több éve készít lenyűgöző filmeket a Tisza-tóról, ami kapcsán egy közösségépítő, környezettudatosságot és ökoturizmust támogató tevékenységet is elindított. Elkötelezett a Tisza hulladéktól való megtisztítása iránt, amiről és aminek érdekében egy dokumentumfilmet is készített. Továbbá több kisfilmjét a koronavírus járvány első hulláma idején készítette, amikor önkéntes karanténba vonult a tó egyik lakatlan szigetére, ahol hosszú heteken keresztül a külvilágtól elzárva élt. Alkotásai több díjat is nyertek már a Gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztiválon.

EGYSZER FENT, EGYSZER LENT… – a két Jeretzián Ara
Apa és fia mozgalmas és fordulatokkal teli élete.

A Jeretzian család – filmünk főszereplőjének a nagyszülei – az örmény genocídium következtében került Magyarországra. Öt leánytestvér volt, akiből ketten itt maradtak, hárman továbbmentek Franciaországba, ott még mindig élnek rokonok, és a két leánytestvér, a nagymamám és keresztanyám, itt nevelték fel az idősebb Jeretzian Arát, aki akkor három éves csecsemő volt. Felnevelkedett, családot alapított. A filmben fia, az ifj. Jeretzián Ara meséli el mozgalmas és fordulatokkal teli életüket.

A műsorszám megtekintése, 6 éven aluliak számára nagykorú felügyelete mellett ajánlott!
Feliratozva a teletext 555. oldalán.

Felelős szerkesztő: Ntamtsiou-Agárdi Elektra

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: Unsplash

Videó ajánló

Olvasson tovább