Dokuzóna: A menekültek világnapja

Június 20-án, 22:35-től a Duna World műsorán!
 

ISKOLA A HATÁRON TÚL (2011)
Balatonzamárdiban 1939 novemberében nyílt meg a Lengyel Gimnázium és Líceum, egy évvel később ez az intézmény került át Balatonboglárra. Az 1944-ig, vagyis Magyarország német megszállásáig működő iskola falai közt 600 lengyel fiatal kapott érettségi bizonyítványt. Teleki Pál miniszterelnök utasítására Varga Béla plébános és id. Antall József, a magyar kormány menekültügyi biztosa gondoskodott a lengyelek elhelyezéséről és ellátásáról. Közülük már alig élnek néhányan. A következő percekben ők mesélnek 70 évvel ezelőtti élményeikről.

NOSZTALGIAKIRÁNDULÁS BALATONALMÁDIBAN (2012)
A görög polgárháború után 3400 gyermek nevelkedett Magyarországon különböző otthonokban, többek között Balatonalmádiban. Azóta több évtized telt el, sok minden megváltozott. A ma már idős emberek kirándulás keretében idézték fel emlékeiket.

Merre visz az út.. (2009)
A menekültügy napjaink egyik világjelensége. Nem kerülte el Magyarországot sem. Ha visszatekintünk a történelemben, a Magyarországon élő nemzetiségek számos tagja is átélte a menekültstátusz minden velejáró pozitív és negatív következményét.
Dzavit Berisha Koszovóból érkezett családjával Magyarországra. Őseit Egyiptomból eredezteti, Koszovóban azonban romaként kezelték barna bőre miatt.Nyelvtudásának és kitartásának köszönhetően ma az Európai Roma Jogok Központjának munkatársaként egy menekültek számára kidolgozott integrációs program projektfelelőse.
Filmünk második részében a hazai menekültállomások közül a bicskei állomás ünnep- és hétköznapjaiba engedünk betekintést.

A műsorszám megtekintése, 6 éven aluliak számára nagykorú felügyelete mellett ajánlott!
Feliratozva a teletext 555. oldalán.

Felelős szerkesztő: Ntamtsiou-Agárdi Elektra

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább