Dokuzóna: Farsang

Február 28-án, 22:35-től a Duna World műsorán!
 

Farsang Stráníban – a Furmicskával (2019)
A Fehér –Kárpátok ölelésében, a morva-szlovák tájon járunk. Itt fekszik Strání, a Zlíni kerület legnagyobb faluja. A települést legendás szilvát termő gyümölcsösök övezik, s bár csak 3700 lakosa van, történelme és néphagyományai hihetetlenül gazdagok.
A Liechtenstein családot is ide vonzották a festői dombok, lankák, a vadban gazdag erdőségek, s 1794-ben megalapították Stráníban a máig is működő, híres üveggyár elődjét.

1987 óta Strání jó hírét kelti Közép-Európa legnagyobb nemzetközi farsangi fesztiválja – a FAŠANK is. Megálmodója, Pavel Popelka etnográfus, muzeológus és filmrendező filmrendező nem véletlenül alapított farsangi fesztivált éppen a szülőfalujában.
Tisztában volt vele, hogy a Stráníban lakók „közös vércsoportja” az élő, végtelenül gazdag folklór. Fennmaradt egy faluban egy nagyon érdekes kardtánc is, amely megihlette a híres cseh zeneszerző, Leoš Janáček teremtő fantáziáját is.

2019-ben a magyarországi szlovák, csömöri Furmicska Néptánc Egyesület is meghívást kapott a farsangi fesztiválra.

FARSANGRA BÖJT, BÖJTRE HÚSVÉT (2008)
Az ortodox világ egyik legfontosabb vallási ünnepe a Húsvét, amelyet Európa más országaihoz hasonlóan a télbúcsúztató farsangi mulatságok és a 40 napos böjti időszak előz meg. Filmünk Észak-Görögország és Kalavrita ma is élő hagyományait mutatja be.

A műsorszám megtekintése, 6 éven aluliak számára nagykorú felügyelete mellett ajánlott!
Feliratozva a teletext 555. oldalán.

Felelős szerkesztő: Ntamtsiou-Agárdi Elektra

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább