Szlovák nemzetiségi műsor - 38. hét

A Szlovák nemzetiségi műsor szeptember 19-25. közötti adásaiban.
 

Szeptember 19, hétfő:
– Ozvena – Budapesti Szlovák Kórus meghívására pénteken és szombaton fellép Zólyom Város Kórusa a fővárosban – Hollóssy Tiborné Zsuzsanna.
– A Panta Rhei könyvesboltban, Pozsonyban lesz Zivot na hrane című könyv bemutatója, a könyv szerzóje – Jozef Ivaska, Ausztriában élő szlovák énekes.
– Felhívások
– Pozsonyi anyag, író: Mária Ďuríčková

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta
Hírszerkesztő: Makai Ildikó

Szeptember 20., kedd:

– Hírek, nemzetiségi információk, programajánló, aktuális felhívás

– Műsorunk első órájában Pilisvörösvárra látogatunk, ahol Valencsics Emil mestercukrásszal beszélgetünk. A híres cukrász szlovák-sváb családból származik, A mai napig kötődik szülőfalujához, Pilisszántóhoz, anyanyelvének pedig a szlovákot tekinti. Fiatal korában a Magyar Rádió Bródy Sándor utcai épületében dolgozott, és rengeteg híres embert ismert a Pagodából is. Emil bácsi kedvence a fánk, így rendszeres zsűritagja a pilisszentkereszti Fánkfesztiválnak is.

– Ezután a szlovákiai Skalicára, azaz Szakolcára látogatnak, mely nemcsak a boráról, de az ünnepi kürtöskalácsáról is ismert.  A városról Andrea Brdlickovától tudhatunk meg néhány érdekességet.

Szerkesztő: Makai Ildikó

Szeptember 21., szerda:
– Női magazin
– Férfi ideál női szemmel – megszólalók: Liska Zlatica, Nemcsok Zsuzsanna, Podanyi Anna
– A férfi szemében minden nő ideális, pláne ha feleségéről van szó – megszólalók: Zsolnay Mihály, Benyó Pál, Rágyanszki György.
– Létezik egyáltalán a tökéletes pasi mintapéldánya?
– A Budapesti Szlovák Intézet programjairól Deák Renátával (ismétlés)

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta
Hírszerkesztő: Makai Ildikó

Szeptember 22., csütörtök:
– Hírek, nemzetiségi információk, programajánló, aktuális felhívások
– A mai nappal kezdődik a csillagászati ősz.
– „Zem spieva”, azaz „Énekel a Föld” címmel rendez az RTVS népzenei tehetségkutató műsort, melynek első válogatója szeptember 24-én, a második casting pedig október 15-én lesz. A Szlovák TV versenyére magyarországi szlovák népdalénekesek és táncosok is jelentkeztek, Szarvasról. A részleteket Király Katalin, a MSzKI igazgatója mondja el.
– Beszélgetést hallhatnak a nagytarcsai szlovák önkormányzat volt elnökével, Galántai Máriával, aki jelenleg a helyi Varecka klubot vezeti, ahol a nagytarcsai háziasszonyok helyi specialitásokat készítenek.
-Rodostrom /Családfa/ a címe Samuel Smetana összeállításának, melyben ezúttal a szlovák néptáncokról lesz szó.

Szerkesztő: Makai Ildikó
Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Szeptember 23., péntek:
– Felhívások (ismétlés)
– Kalendárium
– Az idei Haluskafesztiválon 4000 adag étel készült el.
– Vanyarci Haluskafesztivál – Megszólalók: Fuhl Imre, Hollerné Racskó Erzsébet, Bánová Zsuzsanna, Kaszala Judit
– Pozsonyi anyag -Író: Uličianský Ján, rendezo: Horňák Róbert; Színészek: Plevčík Pavol, Šišková Anna, Csinová Gabriela, Gáborová Adela, Paldiová Ria

Szereksztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta
Hírszerkesztő: Makai Ildikó

Szeptember 24., szombat:
Vallási műsor – benne:
– Egyházi hírek
– Szarvasi Szlovák Nemzetiségi Nap – Hálaadó istentisztelet felvételről
– Tudósítás : A vajdasági Hložany településen elültették a szlovák evangélikusok a Luther fát, mely a reformáció kapcsán rendezvény 173. fája.

– Évfordulónaptár
– Nemzetiségi hírek
– Mali László pilisszántói helytörténészre, idegenvezetőre, a szlovák nemzetiségi élet kimagasló alakjára emlékeztek ma Budapesten egy hajókiránduláson. Halálának 1 éves évfordulója alkalmából gyűltek össze tisztelői, valamint a budapesti Ozvena Szlovák Énekkar és egy zólyomi énekkar tagjai is. A megemlékezésen pilisi szlovák dalokat énekeltek, illetve az anyaországi népdalokat mutatták be a vendégek. Az évforduló kapcsán ismételünk meg egy vele készült beszélgetést, melyben szülőfalujáról, Pilisszántóról beszél. Az összeállításban az övéi éneklik a pilisi népdalokat.

– A Békés Megyei Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat felhívása a megyei kitüntető címre, melyet decemberben szeretnének átadni.

Szerkesztő-műsorvezető: Bencsik János

Szeptember 25., vasárnap:
Ezen a vasárnapon is válogatást hallhatnak az elmúlt héten elhangzott érdekesebb riportjainkból:

– Bemutatjuk Jozef Ivaska szlovák énekest, és ellátogatunk Pilisvörösvárra, ahol Valencsics Emil mestercukrásszal beszélgetünk. A híres cukrász szlovák-sváb családból származik, a mai napig kötődik szülőfalujához, Pilisszántóhoz, anyanyelvének pedig a szlovákot tekinti. Fiatal korában a Magyar Rádió Bródy Sándor utcai épületében dolgozott, és rengeteg híres embert ismert a Pagodából is. Emil bácsi kedvence a fánk, így rendszeres zsűritagja a pilisszentkereszti Fánkfesztiválnak is.

– A műsor második órájában beszélgetést hallhatnak a nagytarcsai szlovák önkormányzat volt elnökével, Galántai Máriával, aki jelenleg a helyi Varecska klubot vezeti, ahol a nagytarcsai háziasszonyok helyi szlovák specialitásokat készítenek.

– Női magazinunk témája az ideális nő és az ideális férfi lesz.

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Szlovák nemzetiségi műsor minden nap 18:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Korábbi adások>>>

 

Olvasson tovább