×

Dokuzóna: Dsida Jenőre emlékezünk

Június 7-én, 22:30-tól a Duna World műsorán!
 

ANGYALOK CITERÁJÁN – Dsida Jenőre emlékezünk (2002)
Egy legenda is lejött vele az égből, szülei olyan szerelemmel szerették egymást, hogy még a fák is meghajoltak előttük az úton, ennek gyümölcse lett a költő a Tündérkertben. Mert kora ifjúságától költőnek készült. Benedek Elek is bátorította, amikor megkapta tőle első verseit. Szegénységben élt, egyöltönyös volt, gyermekkorból hozott szívbetegséggel. Egyik versét felolvasta a marosvécsei írótalálkozó résztvevőinek, s amikor befejezte, könny volt mindenki szemében. Ekkor felállt Kós Károly, odament hozzá, megölelte és azt mondta neki: Te taknyos, hogy mersz ilyen szépet írni!

ORGONASZENTELÉS „Kisberlinben” (2006)
Mit tehet egy Trianon által kettévágott kis magyar falu hitének és identitásának megőrzéséért? A hajdani Szelmenc nevű település egyik része a mai Magyarországhoz tartozik, másik fele Ukrajna területén fekszik. Vajon ketté lehet-e vágni egy mesterséges határvonallal az emberi életeket, kapcsolatokat és családi kötelékeket is? Kisszelmenc az Ukrajnába szakadt ?félfalu?, katolikus közössége hitében próbálja megőrizni magyar identitását. Az eklézsia azonban igen szegény, még orgonára sem futotta, amíg egy nagylelkű adakozó felajánlást nem tett.
Szőts Pál éppen a Duna Televízió karácsonyi adásából szerzett tudomást a kisszelmenciek gondjairól. Ez indította arra, hogy új, digitális orgonával ajándékozza meg a közösséget. Műsorunkban áttekintjük a falu múltját, bemutatjuk jelenét, s azt a közösséget, amely a jövő építéséért kötelezte el magát. Természetesen megszólal az új orgona és a nagylelkű adakozó is

A műsorszám megtekintése, 12 éven aluliak számára nagykorú felügyelete mellett ajánlott!
Feliratozva a teletext 555. oldalán.

Felelős szerkesztő: Ntamtsiou-Agárdi Elektra

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább