Duna World

A hamis Néró

Június 25-én, 11:20-tól a Duna World műsorán!

A korában rendkívül népszerű német író, Lion Feuchtwanger regényének tévéváltozatában az ókori történetben a viharos huszadik századot, Apameia város elárasztásában egy híres berlini középület felgyújtását, egy magát császárnak kikiáltó hamis Néróban egy szintén hírhedt huszadik századi zsarnokot ismerhetjük fel.
A történet szerint a hírhedt Néró császár bukása és halála után a kegyvesztett Varro szenátor (Básti Lajos) egy, a császárhoz megszólalásig hasonlító fazekasmesterről (Őze Lajos) azt állítja, hogy az nem más, mint az életben lévő Néró császár, hatalomhoz juttatja és nőül adja hozzá leányát (Dániel Vali). A játék olyan veszélyessé válik, melyre maga Varro sem számított. Felszínre kerül az emberi természetben lakozó hatalomvágy és veszélyes kegyetlenség: vezér és környezete is deformálódik.

Magyar tévéjáték (ff.), 1968

A műsorszám megtekintése 12 éven aluliak számára nagykorú felügyelete mellett ajánlott!
Feliratozva a teletext 555. oldalán.

Forgatókönyvíró: Lendvai György
Vezető operatőr: Kocsis Sándor
Operatőr: Szalai László, Bónis Gyula, Király Péter
Rendezte: Marton Endre

Szereplők: Básti Lajos (Varro), Dániel Vali (Marcia), Egri István (Cejon), Győrffy György, Iglódi István (Knops), Kállai Ferenc (Trebon), Kőmíves Sándor, Őze Lajos (Terentius), Tyll Attila, Versényi László

Videó ajánló

Olvasson tovább