Békeffi Istvánt ünnepli a Dankó Rádió

A Dankó Rádió következő tematikus hétvégéjén, június 22-én és 23-án a sokoldalú dalszövegíró, forgatókönyvíró, kabarészerző Békeffi Istvánra emlékezik. A magyar zene rádiója hétvégi műsoraiban a művész zenei munkásságából válogat és vele készült interjúrészletekkel várja hallgatóit.
 

Békeffi István tanulmányait katonai középiskolában végezte Nagyváradon és Sopronban, majd Budapesten lett bölcsészhallgató. 1926-ban tűnt fel a művészvilágban nagysikerű Hol jártál az éjszaka? című bohózatával a Sziget Színpadon, majd ezt követte több operettje, vígjátéka és kabaréjelenete. Állandó szerzőtársai közé tartozott – többek között – a népszerű író, humorista és konferanszié, Kellér Dezső is, aki így mesélt a közös munkáról egy korábbi interjúban:

„Pistuka lusta természettel rendelkezett, ezért szeretett társszerzővel dolgozni. Mi nagyszerűen összeillettünk, már ami a lustaságot illeti. Ennek következtében a munkamódszer úgy alakult, hogy vagy én nógattam őt, vagy ő nógatott engem. A Zserbóban találkoztunk minden áldott nap 10 éven át, ahol törzsaszatalunk is volt itt készültek a közös művek.”

Békeffi István 1926-ban házasságot kötött Turay Idával, a kor elismert és népszerű színésznőjével, aki számos filmjében és darabjában játszott. 1934-ben írta első filmforgatókönyvét, élete során összesen 22 forgatókönyvnek volt szerzője vagy társszerzője. 1946-ban felesége főszereplésével hatalmas sikert aratott a Csárdáskirálynő-átirata, de emellett átírta A gerolsteini nagyhercegnőt és a Luxemburg grófját is, melyek szintén nagy sikert arattak.

1957-ben külföldre távozott Turay Idával együtt, ahonnan 1971-ben tértek vissza Budapestre. Utolsó bemutatója a Fővárosi Operettszínházban volt, 1977-ben állították színpadra zenés darabját: A kutya, akit Bozzi úrnak hívtak című musicalt, amellyel osztatlan sikert aratott, Latinovits Zoltán főszereplésével.

Békeffi István tematikus hétvége – június 22-én és 23-án a Dankó Rádióban.

Videó ajánló

Olvasson tovább