Újjáéledő kávéházi kultúra – cigánymuzsika a hazai vendéglátóhelyeken

Több száz cigányzenész kap állami támogatást a magyar kávéházi és hagyományos éttermi cigányzene hagyományainak megőrzése és népszerűsítése érdekében. A Muzsikáló Magyarország 2024 programban kiemelten szereplő kávéházi kultúra jelentőségéről két országszerte ismert prímás, Lakatos Miklós és id. Sárközi Lajos beszél a Dankó Extra vendégeként vasárnap.

Egymilliárd forint értékű támogatással járul hozzá a kormány mintegy ötszáz cigányzenész vendéglátóhelyi foglalkoztatásához. A Muzsikáló Magyarország 2024 keretében a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) hagyományteremtő szándékkal Dankó Pista Emléknapot is szervez, amelynek keretében a fővárosba érkező turisták által leglátogatottabb területeken, vendéglátóhelyeken és azok teraszain játszanak majd a támogatást elnyert zenekarok.

Lakatos Miklós, a pályázatot elbíráló bizottság tagjaként korábban az M5 kulturális csatorna Librettó című műsorában kiemelte: „Mivel egyre kevesebb a nagybőgős, cimbalmos és brácsás, ezért azok, akik ezeken a hangszereken játszanak, két helyre is jelentkezhetnek május 27-ig a program keretében, amennyiben a két időpont nem ütközik egymással.”

A Muzsikáló Magyarország program kapcsán a Dankó Rádió, a magyar zene rádiója különkiadással készül a Dankó Extra műsorában. Budai Beatrix műsorvezető vendége a két országszerte ismert prímás, Lakatos Miklós és id. Sárközi Lajos lesz. Utóbbi művész családja generációk óta zenészekből áll, fia, ifj. Sárközy Lajos pedig igazi szupertehetség, aki 12 évesen már a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Rendkívüli Tehetségek Képzőjének hallgatója volt.

A kávéházi kultúra és a cigánymuzsika életben tartásának jelentőségéről beszélget a két művész és a műsorvezető, valamint korábbi archív zenei felvételek is színesítik majd a magyar zene rádiójának műsorát.

Dankó Extra május 26-án a 11:04-től a Dankó Rádióban.

Fotó: MTVA/Csöndör Kinga

Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => 
    [image] => //cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/4/2024/05/Lakatos-Miklos_id.-Sarkozi-Lajos-_foto_MTVA_Csondor_Kinga-7-2000x1333.jpg
    [alignment] => aligncenter
)

Olvasson tovább