Negyven felett lett profi énekes Karinthy Verából

Karinthy Vera, a Kossuth-díjas színigazgató, rendező, Karinthy Márton lánya, életművének örököse a Dankó Rádió Jó pihenést! című műsorában vallott a neves őseihez való viszonyáról és saját útkereséséről.
 

A magyar kulturális élet meghatározó alakjai között nőtt fel, de gyerekként mégsem merült fel benne, hogy művész, színpadi ember legyen. Karinthy Vera hosszú évekig pusztán örömszerzésből énekelt, nem volt komolyabb szándéka ezzel, ám a tehetség mindig utat tör magának. Kezdetben amatőr formációk énekese volt, például egy Roxette cover-zenekarban is feltűnt, néhány évtizeddel később pedig már Szakcsi-Lakatos Béla is írt neki dalt.

„Angol nyelvtanárként dolgoztam, családot alapítottam, és akkorra már réges-régen letettem róla, hogy professzionális szinten foglalkozzak zenével. Egy levelezés alkalmával néhány dalomat megmutattam Bornai Tibornak, Dráninak. Tetszett neki, hogy nyersen, allűrtől mentesen szól a hangom. Megkérdeztem, hogy van-e jogom ahhoz, hogy egy rég eltemetett vágyamat elővegyem, negyvenévesen egy ilyen túltelített szakmában, ő pedig biztatott” – emlékezett vissza Karinthy Vera a pillanatra, amikor belevágott az énekesi pályába. A két művész azóta határon túl is bemutatta nagy sikerrel a közös Karinthy-estjét.

„Még most is tapasztalom, hogy az őseimhez hasonlítanak. Egy állandó belső teher az ebből adódó teljesítménykényszer. Minden helyzetben maximalista vagyok önmagammal szemben, főleg a zenében” – tette hozzá az előadóművész. A teljes beszélgetés újrahallgatható a Dankó Rádió Médiaklikk-oldalán, amelyen 60 napig elérhetők a Jó pihenést! korábbi adásai is.

Jó pihenést! – Nádas György reggeli műsora minden hétvégén, érdekes vendégekkel, magyarnótákkal, operettekkel és örökzöld slágerekkel.

Fotó: Ridikül/Tőke Béla

Olvasson tovább