Szörényi Levente száz ember előtt adta élete első koncertjét Szobon

Még gyerekként adta élete első koncertjét Szörényi Levente, aki aztán az Illés zenekar tagjaként vált a hazai beatkorszak meghatározó alakjává. A zenekarhoz és tagjaihoz köthető megannyi slágert eleveníti fel a Dankó Rádió október első két napján tematikus hétvégéinek következő alkalmával.

A szobi fiúkollégiumban alapított zenekarral adta élete első koncertjét Szörényi Levente. „A kultúrházban léptünk fel körülbelül száz ember előtt, még erősítés sem volt a koncerten” – idézte fel a Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas zeneszerző a Stúdió ’84 korabeli adásában. Még húsz éves sem volt, mikor az Illés zenekarral az 1963-as magyarországi beat fesztiválon hatalmas sikert arattak. E korszakról meséltek a zenekar tagjai egy 1969-es dokumentumfilmben és érdekességként megosztották azt is, hogy igazából ekkor elvileg bármelyik rendőr bevihette volna őket csavargásért, mert nem tüntettek fel a személyijükben rendes foglalkozást.

A kezdetben külföldi együttesek dalait játszó zenekar 1965-ben döntött úgy, hogy írnak saját számokat is, ilyen volt Az utcán című sláger is. „Egy utcai séta hangulatát igyekeztem megörökíteni a dalban. Mikor bemutattuk új számainkat, ennek lett a legnagyobb sikere. Később arra is rájöttünk, hogy azért, mert e dalnak volt a legerősebb kapcsolata a magyar népzenével” – mesélte Szörényi Levente Vitányi Iván 1973-as művészeti műsorában.

Az örökzöld hétvégék sorozat következő alkalmával ezt a több évtizedes, nagyszabású zenei pályafutást idézi fel a Dankó Rádió. Október 1-jén és 2-án az Illés zenekarhoz kötődő dalokat tűzi műsorára a magyar zene rádiója.

A Dankó Rádió zenei aktualitásokhoz, évfordulókhoz, születésnapokhoz kapcsolódó tematikus hétvégéi a 60-es, 70-es, 80-as évek ikonikus együtteseivel és előadóival folytatódnak ősszel, az adásokban – többek között – Bergendy István, vagy Seress Rezső munkásságát is felidézik.

Dankó Rádió – a magyar zene rádiója!

Olvasson tovább