Bicskei Géza cimbalomművészre emlékeztünk Derűs napot című műsorunkban

Derűs napot című reggeli műsorunk mai adásában a decemberben elhunyt Bicskei Gézára emlékeztünk, aki cimbalom szólamvezetőként alapítótagja volt a 100 Tagú Cigányzenekarnak. Hajdú Tibor szerkesztő-műsorvezetőnk telefonon kereste fel Beke Farkas Nándort, a világhírű zenekar elnökét, aki személyes emlékeit is megosztotta hallgatóinkkal Géza bácsiról, a kitűnő muzsikusról és pedagógusról.
 

Bicskei Géza 1934. február 26-án született a Zala megyei Komárvároson egy nagyhírű zenészdinasztia tagjaként. Édesapja, valamint legközelebbi rokonai a korszak neves zenészei voltak, akik családi népi-és szalonzenekarukkal járták a hazai és külföldi koncerttermeket. Ebben a közegben teljesen egyértelmű volt, hogy ő is a zenész pályára kerül így 4 éves korában elkezdett cimbalmozni tanulni. Első tanára édesapja volt, majd később a nagykanizsai zeneiskola növendéke lett.  Hamar kiderült, hogy abszolút hallása van és rendkívül gyorsan tanul nem csak a cimbalmon, hanem más hangszereken is. Közismert volt róla, hogy kiválóan harmonikázott, azonban kevesen tudták róla, hogy remekül zongorázott és orgonált is. Katona korában országos versenyt nyert harmonikával, majd később cimbalommal is.

1953-tól a SZOT Művészegyüttes majd a Honvéd Művészegyüttes tagjaként számos országban megfordult. A 60-as években a vendéglátóiparban kezdett el dolgozni, s ezidőtájt kezdte meg zenepedagógusi munkáját is az OSZK Stúdióban, illetve több másik zeneiskolában is. Elmondható, hogy Magyarországon, de határon túl is a felnövekvő cimbalmos-generációk mind megfordultak tanítványként a keze alatt. A 90-es évektől harmonikát is tanított. Tanítványait a hangszer mesterségbeli fogásain túl nyitottságra, a mindenkor való tisztességre, emberségre nevelte. Büszke volt a sikereikre, együtt tudott örülni velük. Külföldről is jöttek hozzá tanulni, számos nemzetközi kurzuson vett részt előadóként, 80 évesen is örömmel adta át tudását például a Zeneakadémia által szervezett nemzetközi mesterkurzuson.

Pályája során játszott a legelismertebb prímások zenekaraiban: Járóka Sándor, Lakatos Sándor, Déki Lakatos Sándor, Boross Lajos, Kozák Gábor József, Bura Kovács Andor, Suha Balogh Kálmán, ifj. Magyari Imre, hogy a teljesség igénye nélkül csak néhány nevet említsünk. 1960-tól a Magyar Rádió Zenekarának szólamvezető cimbalmosa, valamint a Magyar Televízió szólistája. Cimbalom szólamvezetőként alapító tagja volt a 100 Tagú Cigányzenekarnak de külföldi utazásai nem tették lehetővé számára a hosszú távú részvételt. A későbbiekben is mindig nagy figyelemmel és szeretettel kísérte a zenekar sikereit. Munkája során bejárta a világot, valamennyi kontinensen hirdette és terjesztette a magyar és a roma kultúra értékeit. Közreműködött közös produkciókban a világhírű Mojszejev együttessel, valamint Antonio Gades híres flamenco együttesével is. Számos televíziós, rádiós felvétel őrzi szakmai tudását, gyakran vett részt filmes zenei alapok, filmzenék feljátszásában is. 2005-től cimbalom és harmonika albumai jelentek meg.

Nyugdíjba vonulása után napjait szeretett családja körében töltötte. Méltósággal viselt betegsége után 2021. december 14-én távozott körünkből. Végső búcsúztatása családi és baráti körben 2022. január 14-én a Szent Kereszt Plébánia Urnatemetőjében volt.

Hallgassa meg!

 

Olvasson tovább