Komoly szakmai elismerést kapott a Dankó Rádió műsorvezetője

A táncházmozgalom keretén belül nyújtott kimagasló szakmai és közösségi „háttérmunkájának” elismeréseként Halmos Béla-emlékéremmel tüntették ki a Dankó Rádió népzenei műsorainak szerkesztő-műsorvezetőjét, Vasváry Annamáriát.

„A harminc éve szívvel-lélekkel, tisztességgel végzett munka elismerése számomra ez a díj, egy nagyon pozitív visszajelzés” – mondta Vasváry Annamária, akinek legalább ekkora elismerés minden egyes alkalom, amikor riportalanya elégedett a vele készített portréműsorral. „Lovász Irén Kossuth-díjas magyar népdalénekes például elkérte a beszélgetést, hogy meg tudja mutatni unokáinak” – emelte ki a Dankó Rádió díjazottja, aki maga is a táncházmozgalom tagjaként nőtt fel.

Vasváry Annamária gyermekkorától muzsikált különböző zenekarokban, pályaválasztását is a népzene szeretete határozta meg, történelem-néprajz szakon végzett, de emellett mindvégig énekelt, tekerőlantozott, bőgőzött, 1983-ban a Népművészet Ifjú Mestere elismerésben részesült, 1991 óta pedig a Magyar Rádió népzenei műsorainak szerkesztő-riportere. „A nagy ugrást a Népzene Határok Nélkül sorozat jelentette, amelyet Éri Péterrel készítettünk. A műsor 2004-ben debütált a Kossuth Rádión és hatására olyanokat is rajongóvá tudtunk tenni, akik alapvetően nem kötődtek a népzenéhez. A Dankó Rádiónál 2017-től végzett munka a kiteljesedést jelenti számomra. Itt napi szinten tudok tenni a népművészet, a népzene népszerűsítéséért” – mesélte Vasváry Annamária, aki műsoraiban igyekszik sokoldalúan bemutatni a népművészetet, hiszen a néprajztudomány kiemelkedő alakjai mellett a táncház, a népzene és a világzene jeles képviselőivel, illetve kézművesekkel is készít interjúkat.

                           Vasváry Annamária (fotó: MTVA)

„Ez a díj jelzi, hogy a táncház és népzenei mozgalom érintettjei odafigyelnek a Dankó Rádió műsoraira. Ebben Vasváry Annamáriának meghatározó szerepe van, hiszen mindig figyel arra, hogy a legfrissebb eseményekről tudósítson méghozzá úgy, hogy ne csak a népzenéhez kötődő hallgatók körét érje el, hanem a Dankó Rádió valamennyi hallgatóját, legyen az a magyar nóta, az operett, vagy akár a világzene rajongója” – méltatta kollégája munkáját Eredics Gábor a Dankó Rádió csatornaigazgatója. Hozzátette: az elismerés értékét tovább növeli, hogy őt és Annamáriát is személyes jó barátság fűzte Halmos Bélához.

A Dankó Rádión minden nap találkozhatnak népzenei műsorokkal a hallgatók. A Tudta-e című sorozat, amely néprajzkutatókkal, népzenészekkel foglalkozik, egész héten naponta kétszer is hallható. A Táncházban című műsor minden hétköznap este 20 órától jelentkezik, szombaton 10 órától A népzene világából című műsort, vasárnap pedig szintén 10 órától a Vasárnapi népzenét hallgathatják a Dankó Rádión.

A Halmos Béla-vándordíjat és -emlékérmet 2015 óta adják át. Az ünnepélyes díjátadó idén május 7-én zajlott online formában a Zeneakadémián. Az emlékéremmel a díjazott táncházmozgalom keretén belül nyújtott kimagasló szakmai és közösségi „háttérmunkáját” ismerik el. Az emlékérem mellett minden évben egy vándordíj is gazdára talál, amely nem más, mint Halmos Béla egykori hegedűje. Ezt olyan aktív, táncházakban muzsikáló, 40 év alatti, hagyományos népi hangszeres zenét játszó muzsikus kaphatja, aki határokon átívelő munkássága során élő kapcsolatot tart a határon túli magyar közösségekkel is. Ezt az elismerést idén ifj. Gelencsér János, a Dobroda zenekar prímása kapta.

 

Videó ajánló

Olvasson tovább