Tudta-e? A hét jeles napjai: Iskolakezdés – mai gyerekfolklór

Az augusztus 31-i adás tartalmából.

Szeptember elsején kezdődik az iskola, ezért témánk a gyerekfolklór, amely ma is él és virul. Szájhagyomány útján és gazdag változatokban terjed, országhatárokon átlépve is. A gyermekdalok és mondókák a felnőtt világot sajátos módon képezik le. Hajdanán például latin szavak elferdített változatai alkották a halandzsaszövegeket – gondoljunk csak az antanténusz, szórakaténusz kezdetű kiszámolókra. Ma a fogyasztói világ és a globalizmus hatását fedezhetjük fel a gyermekfolklórban: a szövegek rövidülnek, és sok angol szó is feltűnik bennük. Gyakoriak a kevés térigényű, párosával egymással szemben állva játszható tapsolós játékok, amelyekhez újabb és újabb mondókák születnek.
A népzenei szótárban a régi mondókákat követően a mai játékdalokból kapnak ízelítőt a hallgatók Cserepes Károly My Name Is Elvis Presley című albumáról. Az adás elhangzását követően a Dankó Rádió facebook oldalán mindezt videófelvételeken és fotókon is láthatják.

A Tudta-e népzenei szótár korábbi epizódjaiból készült összes videó megtekinthető a NAVA honlapján: https://nava.hu/coll/jeles_napok/

Tudta-e? A hét jeles napjai – Dankó – augusztus 31., hétfő, 17:55

Szerkesztő: Juhász Katalin

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább