×

Dankó Rádió

Tudta-e? A hét jeles napjai: Gyertyaszentelő és medveles

A január 27-i adás tartalmából.

A héten vasárnap, február 2-án lesz Gyertyaszentelő Boldogasszony napja, Szűz Mária tisztulásának és Jézus templomi bemutatásának ünnepe. Az ekkor szentelt gyertya, mint Krisztus jelképe, egyike a legrégibb szentelményeknek, amely fontos szerepet töltött be a régiek életében.

Gyertyaszentelőre menő szlovák menyecske és lányok Csömörön, 1931-ben. Fotó: Gönyey Sándor. (Néprajzi Múzeum Fotótára NM F 64603)

A katolikus családok otthonaiban a szentelt gyertyákat színes szalagokkal díszítve a szentképek mellett tartották, és számtalan célra használták, akárcsak a szentelt vizet. A szentelt gyertya lángja lobogott az emberi élet fordulóin, ez égett a halottak mellett és a nagyobb ünnepeken – mindenszentek, halottak napján, húsvétkor és karácsonykor.

A naphoz általánosan elterjedt időjárásjósló hiedelmek is kapcsolódnak. Általában úgy vélik, ha február 2-án jó az idő, akkor későn tavaszodik, viszont ha esik a hó, fúj a szél, nem tart sokáig a tél. A legismertebb jóslás a medvére vonatkozik: ha ezen a napon kisüt a nap, a barlangjából kijövő medve meglátja az árnyékát, és visszamegy, mert még negyven napig tart a hideg, de ha csúf, hideg, zimankós idő van, kint marad, mert ekkor hamar ki fog tavaszodni: „Gyertyaszentelőn, ha esik a hó, fú a szél, nem marad soká a tél”.

Hogy van-e e megfigyelésnek valóságalapja, nehéz megítélni, viszont ha már a medvéről van szó, szíves figyelmükbe ajánlom a Mákvirág együttes Máramarosi medvetánc felvételét, melyet az alábbi linkre kattintva hallgathatnak meg.

Medvetánc. Máramaros, Románia. Mákvirág: Mákvirág ℗ 1979 HUNGAROTON RECORDS LTD.:

Tudta-e? A hét jeles napjai – Dankó – január 27., hétfő, 16:52
Szerkesztő: Juhász Katalin

Videó ajánló

Olvasson tovább