×

Túl az Óperencián Vásáry Tamással - 1. hét

A december 30. és január 5. közötti adások tartalmából.
 

Vásáry Tamás a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas zongoraművész, karmester a műsorunk vendége.

Vásáry Tamás csodagyerekként kezdte pályafutását, mint zongorista nyolc évesen adta első hangversenyeit. A Zeneakadémián Hernádi Lajos tanítványa volt a zongora szakon. Már akadémiai évei alatt rangos díjakat nyert: 1947-ben a Liszt Ferenc Társaság I. díjával, az 1949/50-es tanévben Liszt Ferenc jubileumi díjjal ismerték el zongorajátékát. Művészi fejlődésére nagy hatással volt Fischer Annie játéka, Kodály Zoltán tanári útmutatása és szinte apai gondoskodása.

„Kodály Zoltán valóban olyan volt, mint egy igazi, jó szülő.
Ö tanított meg a sport fontosságára, de konkrétan a gyorsúszásra is például, mert, ahogy mondta: az ember attól, hogy zenész, még ne legyen satnya. Folyamatosan tanult, edzette az elméjét, egy bencés szerzetes járt hozzá, akivel rendszeresen frissítette a latin és görög tudását. Csodálatos könyvtára volt. Legendás volt a memóriája is. Vallotta, hogy egy emberélet kevés ahhoz, hogy akárcsak a legfontosabb zenéket is megismerjük. A tanítványait a gyerekeinek tartotta. Nemcsak szellemi dolgokban tudott jó tanácsokat adni, hanem praktikus, földi dolgokban is.”

Vásáry Tamás, pár éve Alapítványt hozott létre a hátrányos helyzetű gyerekek támogatására. A Kossuth-díjas zongoraművész és karmester kiemelte, hogy rendszeresen ad jótékonyági koncertet, de az utóbbi időben leginkább azokon a gyermekeken szeretne segíteni, akik anyagilag, fizikailag vagy akár érzelmileg hátrányos helyzetűek. Tóth Aladár zenetudóst idézve elmondta: ha valakinek traumatikus a gyermekkora, akkor az, törött szárnyú lélek lesz, de véleménye szerint, ha valakinek traumatikus az élete, az erős emberré is válik. Ilyen volt Beethoven is, aki művészetével a mai napig segít az embereken.
Vásáry Tamás és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara újévi koncertje 2020. január 1-jén lesz a Zeneakadémián. De azok sem maradnak le az ünnepi hangversenyről, akik nem tudnak személyesen jelen lenni, hiszen a Bartók Rádió élőben, az M5 csatorna pedig este fél kilenctől, felvételről közvetíti a koncertet.

Túl az Óperencián minden nap 9:04-től és 18:04-től a Dankó Rádióban!

Szerkesztő-műsorvezető: Nagy Ibolya

Korábbi adások >>>

Videó ajánló

Hazajáró, JÉZER-HEGYSÉG - Erdély és Havasalföld határán
00:25:55

Olvasson tovább