×

Túl az Óperencián Kincses Veronikával és Vajda Gergellyel - 51. hét

A december 16-22. közötti adások tartalmából.
 

Kincses Veronika, a Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas opera-énekesnő (lírai szoprán), érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, a Magyar Állami Operaház örökös tagja és Mesterművésze.

Megannyi lemezen közreműködött, amelyek között operák teljes felvételei, dalok és szólólemezek is megtalálhatók, ezek között több nemzetközi díjat is nyert. Operafilmekben és televíziós feldolgozásokban egyaránt láthattuk-hallhattuk. Pályája során a Pillangókisasszony emblematikus szerepévé vált, egy generáció ma is vele azonosítja Csocsoszánt. De láthattuk őt egyebek közt Zerlina, Susanna, Fiordiligi, Mimì, Manon, Norma, Angelica nővér, A nürnbergi mesterdalnokok Évájának szerepében, sőt kortárs zeneszerzők darabjaiban is. A Magyar Állami Operaházban és a világ nagy operaszínpadain, Európában és a tengerentúlon egyaránt sikert aratott hiteles alakításaival.

Fia, Vajda Gergely karmestert, zeneszerzőt, klarinétművészt.

Idén november végén új tagokat választott szakosztályaiba a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) által alapított Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia éves, rendes közgyűlésén. A zenei alkotóművészeti osztály rendes tagnak választotta Vajda Gergely.

A Kult50-ben és a Fidelióban megjelent cikkből idézek:

„Vajda Gergelynek két életrajza van, két élete és két hazája: Vajda Gergely karmesterként és zeneszerzőként éppolyan sikeres, mint magyarként és amerikaiként. Angol címmel írt párdarabot Bartók Kékszakállújához, idejét többek között Hunstville és Budapest között osztja meg, a korábbi zeneszerző-generációhoz – Ligeti Györgyhöz, Eötvös Péterhez – hasonlóan nemzetközi és kortárs jelenség.

1973-ben született Budapesten muzsikuscsaládban. Édesapja, Vajda József a Magyar Rádió Szimfonikusainak szóló-fagottosa volt, annak a zenekarnak, amelynek élére pár évtizeddel később a fia áll majd. Édesanyja Kincses Veronika Kossuth-díjas operaénekesnő, Bartók Juditjának emlékezetes megformálója.

Vajda Gergely a Zeneakadémián Kovács Bélánál klarinétozni, Lukács Ervinnél pedig vezényelni tanult. Még nívósabb sort alkotnak azok, akik zeneszerzésre oktatták: az intézményen belül Kocsár Miklós, magánúton pedig Eötvös Péter, Tihanyi László, Sári József és Jeney Zoltán. Eötvössel azóta is gyakran dolgozik együtt, mesterkurzusainak előbb hallgatója volt, majd egyik előadója lett, Eötvös-operákat pedig világszerte vezényelt sikerrel.

A hangszer, amit valóban bensőségesen ismerek, a klarinét, a másik (…) pedig maga a szimfonikus zenekar”

Idén november végén új tagokat választott szakosztályaiba a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) által alapított Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia éves, rendes közgyűlésén.

A zenei alkotóművészeti osztály rendes tagnak választotta Vajda Gergely karmestert, zeneszerzőt, klarinétművészt.

Túl az Óperencián minden nap 9:04-től és 18:04-től a Dankó Rádióban!

Szerkesztő-műsorvezető: Nagy Ibolya

Korábbi adások >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább