×

Túl az Óperencián Kalmár Magdával és Éliás Tiborral - 37. hét

A szeptember 9-15. közötti adások tartalmából.
 

Vendégeimet a szerepeik és pályájuk mellett a szerencséről, az értékekről, a becsületről, a katarzisról és a természetességről is kérdezem. De mindemellett emlékezünk és köszöntünk is, elsősorban a Máriákat.

KALMÁR MAGDA Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar operaénekesnő 1944. március 4-én született Budapesten. Zenei tanulmányait hat évesen, zongoristaként kezdte. Az érettségi után felvételt nyert a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskolába, ahol Balassa Istvánné és Kapitánffyné Katona Magda növendéke volt. Eközben, 1967-ben a Magyar Állami Operaház magánénekesnek szerződtette.
Az UNESCO Énekversenyen I. díjat nyert 1972-ben.
Vendégszerepelt többek között Németországban, Svédországban, Csehországban, az Egyesült Államokban, Olaszországban, Norvégiában, Ausztriában, Svájcban, Franciaországban, Angliában, Belgiumban, Kubában, Kanadában, Szerbiában, Horvátországban, Szingapúrban és Ausztráliában. Eddig tizenöt operalemeze, tizenöt oratóriumlemeze, több operett- és nótalemeze jelent meg. 1998 óta a Magyar Állami Operaház örökös tagja.

ÉLIÁS TIBOR: operaénekes, operett és nóta énekes, kiadó, alapító.
Gencsy Sárinál tanult énekelni, majd hivatásos előadóművészi vizsgát tett. 1987-ben a kecskeméti Katona József Színházban Lehár Luxemburg grófja címszerepében debütált. 1991-ig a debreceni Csokonai Színház magánénekese. Főbb szerepei: Hunyadi László címszerep; Ravenswood Edgar (Donizetti: Lammermoori Lucia); Barinkay Sándor (ifj. Johann Strauss: A cigánybáró).
A magyarnóta és az operett megbecsültségének elősegítése érdekében több díjat alapított. Tulajdona a Musica Hungarica Művészeti Kiadó, amely számos jelentős CD felvételt készítetett, hézagpótló magyarnóta és operettfelvételeken túl Erkel Ferenc három teljes operáját is megjelentette. Jelenleg a Magyarnóta Szerzők és Énekesek Országos Egyesületének elnöke.

Túl az Óperencián minden nap 9:04-től és 18:04-től a Dankó Rádióban!

Szerkesztő-műsorvezető: Nagy Ibolya

Korábbi adások >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább