×

Túl az Óperencián Ötvös Csillával - 36. hét

A szeptember 2. és 8. közötti adások tartalmából.
 

Ezen a héten Ötvös Csilla operaénekesnő- tanárnő a vendégem, akihez a hét folyamán majd csatlakozik tanítványa Blaskovics László kontra tenor, valamint a Duna Szimfonikus zenekar vezető karmestere Deák András.

Ötvös Csilla a Magyar Állami Operaház Bartók-Pásztory díjas népszerű énekesnője, több mint 50 operai szerepében feledhetetlen élménnyel ajándékozta meg közönségét. Tehetséges tanítványok és fiatal művészek pályán való elindítása. Számtalan televíziós és rádiós megjelenés, mindezek megkoronázásaként egyedülálló énekhang, a koloratúrák csodálatos, kristály tiszta megjelenítése, és szép csengése, melyekkel leginkább jellemezhetnénk Ötvös Csilla művésznő életpályáját. 2011-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetésben részesült.”

Ötvös Csilla Békásmegyeren született, olyan polgári családban, ahol a muzsikálás és a családi szeretet a legfontosabb értékek közé tartoztak és egész gyermekkorát körülölték. A Zeneakadémia elvégzése után egyenes út vezetett számára a Magyar Állami Operaház színpadára, ahol ezután 40 évet 50 szereppel a színpadon töltött el és örvendeztette meg közönségét mindig csillogó és tiszta csengésű hangjával.

Leghíresebb szerepei közé tartoztak: Rosina a Cosi fan tuttéból, Papagéna Varázsfuvolában, Musette a Bohéméletben, Oscar az Álarcosbálban, Marzellina Fideélióban, Norina a Don Pasqualéban, Adina a Szerelmi Bájitalban, Blonde a Szöktetés a szerájban és még számos szép operaszerepben.

Ötvös Csilla nevét számos TV produkció főszereplőjeként is ismeri az operaszerető közönség. Az első magyar operafilm Rosinája, Rossini Sevillai borbélyában Szinetár Miklós rendezésével. Pergolesi Urhatnám szolgálójának Serpinája és a Zenemester Laurettája, mindkettő Seregi László rendezésében, és Lortzing Operabróbájának Lujzája Horváth Zoltán rendezésében.

A művésznő, nemcsak az Opera színpadán, de mint énektanár is jelentős múltat tudhat magáénak. A Weiner Leo Konzervatórium tanára közel 23 éve és a Barcelonai Sabadelle és a Mollet de Vallas Konzervatóriumban 10 éven át nyári kurzusokat is tartott.

Munkásságát több operai és televíziós nívódíj fémjelzi:. 1992-ben Bartók Pásztory díj, 2011-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést. 2015-ben Osváth Júlia díjat vehetett át, operaénekesi és pedagógiai munkássága elismeréseként.

Túl az Óperencián minden nap 9:04-től és 18:04-től a Dankó Rádióban!

Szerkesztő-műsorvezető: Nagy Ibolya

Korábbi adások >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább