×

Túl az Óperencián Dr Tanka Lászlóval - 34. hét

Az augusztus 19-25. közötti adások tartalmából.

cc
DR. TANKA LÁSZLÓ
főszerkesztő – jogász,
a Panoráma Világklub alapítója és a Magyar Világtalálkozó elnöke
Született: 1954. május 12-én, a Hajdú-Bihar megyei Nyírábrányban

Foglalkozása: újságíró, jogász. Újságírói végzettségét 1980-ben, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének Újságíró Iskoláján; jogi diplomáját Miskolcon, a Műszaki Egyetem jogi karán szerezte 1988-ban. Szakmai pályafutását 1977-ben a Nógrád Megyei Hírlap munkatársaként kezdte, ahol 1994-97 között főszerkesztő-kiadóigazgatóként dolgozott. Részt vett a Salgótarjáni Városi Televízió alapításában (1988).

1991-ben alapítja meg cégét, a Médiamix Kiadót, amely azóta számos újságot, könyvet, kiadványt jelentetett meg. 1999 szeptemberétől indítja el az American Hungarian Panoráma magazint, amely ma is az egyetlen olyan magazin a hazai és a külföldi magyar nyelvű lappiacon, amely a külhoni magyarság kulturális, gazdasági életét, munkáját, magyarországi kötődéseit, kapcsolatait mutatja be. 2006 februárjától – az 1950 óta megjelenő – Amerikai/Kanadai Magyarság hetilap főszerkesztője, majd 2010-2015 között a szerkesztőbizottsági elnöke.

Szerzőként és szerkesztőként tucatnyi könyvet jegyez, megjelentetett fontosabb művei: Magyarok a nagyvilágban (2009, 2010), Amerikai Magyarok Arcképcsarnoka,(2003) Magyar Amerika (2001), Ausztrália és Új-Zéland magyar világa (2005), Menekülés -Kivándorlók kalandos szökései (2004), Hungaricum –Válogatás a Kárpát-medence jellegzetesen magyar értékeiből (2007, 2012), Magyar Gondolatok (2007).Örökségkönyv – Wass Albert szellemi hagyatéka a Kárpát-medencében és a nagyvilágban.(2018).

Kiadásában több mint félszáz könyv jelent meg, a többi között: dr. Varga László: Fények a ködben; Bokor Balázs: Távolban magyar, Az én Hollywoodom (My Hollywood), Az én Afrikám; Szász Lula: Életem; B. Molnár Edith: A fényt követve; Bakó Elemér: Egy élet a magyarságért I. II.; Téglás Csaba: Budapesti Exit; Klapka György: Klapka, az élet koreográfusa; Dobai Sándor: Isten tenyerén a magyarságért; Tarics Péter: A rendszerváltás 25 éve, Csapó Endre(Ausztrália): Ilyen a világ.

ccx

A Világklub-hálózat alapítója. 2003 őszén alapítja meg a Panoráma Világklub értékközpontú, harmonikus együttműködésen alapuló baráti civil szerveződését, amely egyfajta szellemi hídként létrehozta a kapcsolatteremtés és együttműködés lehetőségeit: egyfelől a Kárpát-medence magyarsága és a világba szétszóratott magyarok, másfelől pedig megszólítva Magyarország és a magyarság iránt rokonszenvet érző, érdeklődő idegen népek, nemzetek fiait, Magyarország barátait is. A Világklub társklubjainak száma 2018-ra elérte a 244-et, átölelve öt kontinens mintegy kilencvenöt országát, államát, s ezzel az egyik legnagyobb civil mozgalommá nőtt. A Világklubok tagjai érdeklődésük szerint különféle Fórumokba tömörülnek, a Világklub jelmondata: határtalan összefogás értékeinkért. A közösségek szellemiségét alapvetően nemzeti, polgári, konzervatív és keresztény értékek képezik.

vx

A Magyar Világtalálkozó elnöke, kezdeményezője. A Világklubok és társrendezőik kiemelt évenkénti eseménye a Budapesten és határon innen és túl, több településen megrendezendő Magyar Világtalálkozó, amely a határokon átívelő, sokszínű és kölcsönös előnyökre építő kapcsolatteremtés és együttműködés fesztivál jellegű nyolc-tíznapos eseménysorozata, további kapcsolódó programokkal. A tízezreket vonzó találkozó a legszélesebb témakörökben nyújt programokat, a szervezők által felépített Világfaluban pedig a magyar-magyar kapcsolatok kialakítására, elmélyítésére és más népek kultúrájának megismerésére is lehetőség nyílik. Az I. Magyar Világtalálkozó 25 ország részvételével 2011-ben Balatonlellén zajlott. A II. Magyar Világtalálkozóra 2012-ben 58 országból érkeztek vendégek, s a nyolc napos rendezvénysorozatot Budapesten és hat másik városban tartották, több mint húszezer fő részvételével. A III. Magyar Világtalálkozóra 2013.május 19-26 között Budapesten és 11 másik városban került sor, s 65 ország képviseletében jelentek meg, az összelátogatottság meghaladta a 30 ezret. A IV. Világtalálkozó (2014. május 18-25.) kilenc napos rendezvénysorozatán mintegy 70 országot, államot képviseltek a jelenlévők, a különféle programokat összesen több mint 30 ezren látogatták. Az V. Magyar Világtalálkozóra 2015 május 22-31., a VI. Magyar Világtalálkozóra 2016. május 13-22., a VII. Magyar Világtalálkozóra 2017 május 14-21., a VIII. találkozóra 2018. május 12-21 között került sor, sok ezres látogatottsággal. A Díszünnepségen adják át A Világ Magyarságáért, az Összefogás Díj a Magyarságért és a Tiszteletbeli Magyar közéleti-, művészeti- és civil elismeréseket.

A Magyarságszolgálati Alapítvány /2006/ alapítója, kuratóriumának elnöke. Az alapítvány azzal a céllal működik, hogy mintegy szellemi hídként együttműködési, kapcsolati lehetőséget nyújtson a világ különböző országaiban élő magyarság és a Kárpát medence magyarjai között. 2007-2016 között a Regnum Hungaricum alapítvány kuratóriumának elnöke – az alapítvány a Kárpát-medence magyar értékeinek feltárásában, bemutatásában és népszerűsítésében vesz részt. Jelentős szerepet vállal a Kárpát-medence jellegzetesen magyar értékeinek, a hungarikumoknak a felkutatásában – e témakörről első ízben adott ki könyvet 2007-ben, majd második kiadásban 2012-ben. A Közép-Európai Club Pannónia szenátora, a Magyar Hollywood Tanács Tanácsadó Testületének elnöke.

Számos karitatív programban részt vesz, illetve önállóan kezdeményez akciókat. A Panoráma Világklub Karitatív Fórumán belül, feleségével együtt kiemelten segítik a beteg és árva gyermekek, a nehéz sorban élők helyzetének javítását. Támogatják a világbéke eszméjét hirdető kezdeményezéseket, megalapították a Világklub Karitatív Díját és a Karitatív Béke Díját.

Szervezésében valósult meg az ’56-os forradalom és szabadságharc évfordulójának tiszteletére rendezett „Az emigráció hazatér” rendezvénysorozat 2006-ban és 2016-ban, irányításával rendeznek Magyarsághíd nemzetközi üzleti konferenciákat, Magyar Világbálokat, valamint a magyarországi és külhoni képzőművészek kiállításait. 2018-ban, a Panoráma Világklub keretein belül Wass Albert Emlékévet kezdeményezett az író születésének 110., halálának 20. évfordulója emlékére.
Elismerések. Munkáját több alkalommal elismerésekben részesítették. A többi között megkapta, a Határon Túli Ifjúságért Díjat, az Afrika Embere címet, az ’56-os Magyar Szabadságkeresztet, a Magyar Kultúra Lovagja, a Nigeria Friends Award elismeréseket, az amerikai alapítású Kováts Mihály Emlékérmet, a Magyar Gyermek- és Ifjúságvédelem Díszoklevelét, a Közép-Európai Club Pannónia szenátori címét.

Nem tagja pártnak, politikai csoportosulásnak, közéleti szervezetnek. Munkája és kapcsolatépítése során rendszeresen fölkeresi a külhonban élő magyar közösségeket, számos alkalommal járt az USA-ban, Kanadában, Ausztráliában, Új-Zélandon, Brazíliában, Argentínában, Izraelben, a nyugat-európai és a szomszédos országok magyar közösségeiben. Hobbija a gitározás, a dalszerzés (számos dala közül a Világvándor (Hazavárunk) című dala nemzetközi sikereket is elért, s ezzel a címmel a Tanka-dalokból egy pop-musical készül; 2018-ban jelent meg 16 dalból álló cd-lemeze, Fehér Iréne szövegeivel, Mondd, miért ?! címmel.

Családi állapota: nős, (44 éve házas), felesége: Fehér Iréne matematika-fizika tanár, aktívan részt vesz a Panoráma Világklub munkájában, a Magyar Világtalálkozók szervezésében. Budapesten, Zuglóban élnek. Három gyermekük van: Melitta 39 éves, több nyelven beszélő idegenforgalmi és szálloda szakos közgazdász; Benedek 30 éves, üzletember, jogász, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karán végzett, az Amerikai Egyesült Államokban él; Timon 27 éves, a Testnevelési Egyetem sportszervezői szakán szerzett diplomát, teniszedző és –versenyző.

Túl az Óperencián minden nap 9:04-től és 18:04-től a Dankó Rádióban!

Szerkesztő-műsorvezető: Nagy Ibolya

Korábbi adások >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább